Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Понад мільйон старих книг планують оцифрувати в Польщі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Понад мільйон старих книг планують оцифрувати в Польщі

Нещодавно у Варшаві представили найбільший проект в історії бібліотекарства Польщі. Завдяки йому до 2020 р. буде оцифровано понад мільйон об’єктів двох найбільших бібліотек Польщі

У Палаці Речі Посполитої у Варшаві відбулося відкриття проекту «PATRIMONIUM». Завдяки йому до 2020 р. буде оцифровано понад мільйон найцінніших, часто унікальних об’єктів із колекцій Національної та Ягеллонської бібліотек, відкрито до них доступ у найсучаснішій у Польщі цифровій бібліотеці.

«Це найбільший проект в історії польського бібліотекарства», – наголошує директор Національної бібліотеки Томаш Маковський. Будуть зіскановані найцінніші рукописи, стародруки, книжки, журнали, рисунки, графіки та світлини з колекцій двох найбільших і найважливіших бібліотек у Польщі – ті, що досі не були оцифровані.

Директор Національної бібліотеки нагадує, що нині в цифровій національній бібліотеці Polona є 1,7 млн об’єктів. Він додає, що після сканування наступного мільйона пропозиція буде повною. Під час прес-конференції директори обох найбільших польських бібліотек, Томаш Маковський та Здзіслав Пєтшик, представили головні завдання проекту. Потім відбувся концерт колективу під керівництвом Адама Струґа «Monodia Polska», який виконав давні композиції. Музиканти заспівали декілька найстаріших польських пісень.

Серед них була «Богородиця» – найдавніша релігійна пісня польською мовою, яку колись співали у важливі моменти: перед битвами, під час коронації та церковних урочистостей. Крім прес-конференції та концерту, відбулося також відкриття виставки пам’яток польського письменництва з колекцій Національної бібліотеки.

Polskie Radio dla Zagranicy

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ