Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Територія ОРДЛО стала центром з виготовлення фальшивих грошей

Нещодавно Європейський центральний банк оприлюднив інформацію, що у другій половині 2019 року з обігу вилучено 308 тис. підроблених банкнот євро. Примітно, що це на 22,7% більше у порівнянні з першою половиною 2019 року. Тоді було вилучено 251 тисячу підроблених банкнот євро.

Нещодавно Європейський центральний банк оприлюднив інформацію, що у другій половині 2019 року з обігу вилучено 308 тис. підроблених банкнот євро. Примітно, що це на 22,7% більше у порівнянні з першою половиною 2019 року. Тоді було вилучено 251 тисячу підроблених банкнот євро.

Незважаючи на те, що левову частку підробок було виявлено в країнах Єврозони, ця проблема не оминула і Україну. Варто зазначити, що окуповані території Луганської і Донецької областей стали стали центрами виготовлення фальшивих банкнот іноземної валюти та фальшивої гривні.

Так, у липні 2019 року у Києві при черговій спробі збуту 300 тис. фальшивих євро оперативними співробітниками СБУ були затримані мешканці окупованого Донецька. Під час обшуків за місцем проживання учасників групи правоохоронці виявили ще 700 тис. фальшивих банкнот номіналом по 500 євро. Оперативники спецслужби встановили, що мешканці Донецька, які наразі проживають у столиці, налагодили на підконтрольній території збут підробленої іноземної валюти.

Свого часу, аналітичний відділ ГІ "Права Справа" оприлюднив інформацію, що на території самопроголошеної "ДНР" організоване "виробництво" з друку фальшивої іноземної валюти (долари США та євро) . Саме "виробництво", яке контролювали люди покійного Захарченка, знаходилося у приміщеннях другої будівлі Донецької ОДА.

В листопаді 2014 року аналітичний відділ ГІ "Права Справа" оприлюднює інформацію, що в окупованому Луганську бойовики почали друкувати фальшиві гроші щоби здійснювати соціальні виплати на тимчасово окупованих територіях області. Тоді ж, співробітники правоохоронних органів на підконтрольній ЗСУ території України в м. Нова Каховка вилучили у місцевого бізнесмена тридцять шість тисяч фальшивих гривень, які той намагався здати в банк. Чоловік пояснив, що фальшивками з ним розрахувалися за реалізовані овочі, а сліди покупців вели на Луганщину. Підроблені 50, 100, 200, 500 грн вилучали у відділеннях банків Дніпропетровська, Запоріжжя, Києва.

У січні 2015 року з окупованого Луганська надходить інформація, що в місті з'явилися в обігу фальшиві банкноти Центробанку Російської Федерації номіналом 1000 руб. і 5000 руб. Примітно, що в цей же період фальшиві російські рублі з’являються і на території України. Повідомляється, що у переважній більшості, це купюри номіналом 5000 російських рублів зразка 1997 року випуску.

"Основні зображення та окремі елементи захисту цих підроблених банкнот, зокрема оптико-змінне зображення і інфрачервоний захист, імітовані на досить високому рівні", – наголошується в телеграмі НБУ.

Банківських співробітників всіх рівнів попередили про необхідність більш ретельної перевірки російської валюти. При цьому уточняється, що більша частина обмінних операцій з рублями відбувається в східних областях України, що межують з РФ і зоною АТО (ООС - ред.).

У лютому 2015 року місцеві джерела "Права Справа" отримують інформацію, що на окупованих територіях Луганської області польовим командиром на псевдо "Рим" (Гайдей А.П.) було налагоджено друк фальшивих грошових знаків Центрального банку РФ та фальшивих банкнот іноземної валюти, зокрема, євро. Підземний бункер знаходився в районі селища Верхня Деревечка Луганської області. Територія навколо бункеру і сам бункер охоронялася бойовиками з Північного Кавказу. Силове прикриття і контроль за діяльністю "друкарні" здійснювало "МДБ ЛНР" і особисто "міністр МДБ ЛНР" Пасічник.

Після оприлюднення цієї інформації, Гайдей був виведений російськими спецслужбами на територію РФ.

А тим часом Європейський центральний банк вирішив припинити випуск банкнот номіналом в 500 євро. Було виявлено, що купюри саме цього номіналу найчастіше використовуються в операціях, пов'язаних з відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків та фінансуванням тероризму. Крім того, з 28 травня 2019 року Європейський центральний банк запустив в обіг нові банкноти номіналом 100 та 200 євро, які є більш захищеними, ніж старі купюри цих номіналів.

Д. Снєгирьов

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ