Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 70 років загадки: Служба зовнішньої розвідки відкрила таємницю зашифрованого документа підпільників
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

70 років загадки: Служба зовнішньої розвідки відкрила таємницю зашифрованого документа підпільників

До дня захисника України Служба зовнішньої розвідки України передала розшифрований текст унікального документу українських підпільників Національному музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

Акт вінчання Григорія Вацеби і Марій Бабінчук. Фото - Гал-інфо.

Криптоаналітики Служби зовнішньої розвідки України дешифрували текст унікального документу періоду періоду українського визвольного руху на Прикарпатті у 1950-ті роки.

Як розповів у коментарі Гал-інфо дослідник історії українських спецслужб, працівник Служби зовнішньої розвідки Олександр Скрипник, він давно звернув увагу на цей унікальний документ – зашифрований акт вінчання.

Дослідник історії українських спецслужб, працівник Служби зовнішньої розвідки Олександр Скрипник. Фото - Гал-інфо.

Він пояснив, що до фахівців Служби зовнішньої розвідки України звернувся директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслан Забілий з проханням допомогти дешифрувати цифровий текст віднайденого документу.

Йдеться про Акт вінчання відомих діячів  українського визвольного руху з Прикарпаття - подружжя Григорія Вацеби (псевдо «Сулима») і Марії Бабінчук (псевдо «Калина»).

«Цей документ багато років досліджували історики, його можна зустріти у багатьох найкових роботах і монографіях з історії визвольного руху ОУН і УПА. Документ трактували, як один із небагатьох унікальних, виготовлених власноруч, документів шлюбної культури», - розповів Олександр Скрипник.

Він наголосив, що цей Акт вінчання є єдиним таким документом із відомих дослідникам, який виконаний методом зашифровування персональних даних. 70 років текст документу залишався нерозгаданим.

Як зазначив Олександр Скрипник, фахівці СЗРУ встановили, що для закриття інформації, яка містилася у документі, підпільники використали шифр пропорційної парної заміни, а в якості ключа використовували так званий «квадрат».

Криптоаналітики Служби зовнішньої розвідки України дешифрували текст унікального документу періоду періоду українського визвольного руху на Прикарпатті у 1950-ті роки. Фото - Гал-інфо.

Після дешифрування відкрився текст, який має таке прочитання:

«Дня 6.VІІ.1950 року звінчались: Григорій Вацеба син Василя і Анни ур 23 1 1917 в Радчі Лисецького району Станіславської области грекокатолик силянин вільний і Марія Бабінчук дочка Степана і Параски ур 10 4 1924 в Старім Лисці Лисецького району Станіславської области грекокатоличка медсестра вільна».   

Як розповів директор музею «Тюрма на Лонцького», історик Руслан Забілий, доля цих підпільників була драматичною. Григорій Вацеба керував низкою районних і надрайонних  проводів ОУН на Прикарпатті.

Григорій Вацеба (псевдо «Сулима») і Марія Бабінчук (псевдо «Калина»).

У підпіллі він діяв під псевдо «Варнак», «Сулима», «Бродич», «Орел» та інші. Він добре умів конспіруватися, тому тривалий час вважався невловимим для радянських окупаційних спецслужб. Марія Бабінчук на псевдо «Калина», у підпіллі була друкаркою, радисткою та медсестрою. У липня 1950 року підпільники повінчалися.

Через рік, у липні 1951 року на хуторі Ловаги Рожнятівського району, що на Франківщині підпільники потрапили у засідку та загинули в нерівному бою.

На місці останнього бою групи «Сулими» нині встановлений Пам’ятний хрест.

Фото - Гал-інфо.

Зашифрований текст документу був захований Григорієм Вацебою у пляшці разом із листами та світлинами. Їх він залишив для своєї новонародженої доньки – Мотрі-Ганни.

25-річний Андрій Марійчин - правнук Григорія Вацеби. Зі світлиною свого прадідуся. Фото - Гал-інфо.

Донька відомих повстанців Ганна Марійчин виховувалася у чужих людей і до свого 16-річчя не знала про те, ким були її справжні батьки. Зараз їй 70 років і вона зберігає родинні реліквії, серед яких і оригінал Акту вінчання її батьків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ