Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологів виселяють зі столичних будинків - памятки можуть знищити
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологів виселяють зі столичних будинків - пам'ятки можуть знищити

З 2-х столичних будівель виселяють археологів. Ці будинки є пам'ятками національного значення.
Давні будинки можуть захопити. Фото: facebook.com/oleksandr.alfyorov

Будівля за адресою вул. Сковороди, 9, була житлом київського бургомістра Івана Киселівського кінця XVIII ст. Він походив з давньої старшинської родини. Довгий час у цьому будинку розміщується "Подільська постійно діюча археологічна експедиція". Про це повідомив історик Олександр Алфьоров у Facebook, пише gazeta.ua.

"2-га будівля за адресою Володимирська, 3. Це "Будинок Трубецьких". 1820 роки. Це зразкова для Києва пам'ятка житлової забудови. Найдивовижніше пов'язане з місцем, на якому вона розташована. Справа в тому, що ще понад 100 років тому виявили, що цей будинок побудовано на якихось старовинних фундаментах дуже дивної форми. Кількаразові розкопки виявили, що фундаменти належали круглій за формою кам'яній будівлі XII-XV століття. Її стіни були прикрашені фресковим розписом, підлога мала плитку. Має ця будівля назву "Київська ротонда". Для чого вона була створена – до цього часу велика загадка. Є гіпотези, що це міг бути княжий палац, будівля княжої ради, резиденція для прийомів, а може, навіть католицька церква. Довгий час будинок використовується як один із підрозділів Інституту археології – відділ археології Києва, відділ давньоруської та середньовічної археології", - написав він.

Обидві будівлі орендував Інститут археології. Оренда становила 1 грн на місяць.

"І ось, у час, коли Інститут отримує лише 76% від необхідного для виплати заробітної плати, Департамент комунальної власності міста Києва прийняв рішення збільшення суми оренди до 1 мільйона 300 тисяч гривень. Мало, що збільшив оренду, так ще й подав на науковців позов до суду. За своєю інформацією, колишній очільник Інституту академік Петро Толочко висловив таку думку "Хтось накинув оком на ці два приміщення, вони їм не потрібні, очевидно, потім їх знесуть і на їх місці побудують якісь великі будинки", - вказав історик.

За доведення приватною особою будівлі до руйнації на неї накладається штраф у 1,7 тис. грн.

"Тобто 3400 гривень до бюджету Києва і 2 знищені, класично вже, пожежею будівлі?" - підсумував Алфьоров.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ