Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Археологи виявили найдавнішу окультурену рослину
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи виявили найдавнішу окультурену рослину

Китайським вченим вдалося знайти сліди рослини, які одомашнили майже 10 тисяч років тому
фото ілюстративне

Китайські археологи наткнулися на залишки кількох стебел рису в східній провінції Чжецзян. Це виявився найдавніший зразок культурного рису, який коли-небудь траплявся вченим.

Про це повідомляється в журналі PNAS. Вік рослин становить близько 9400 років. Згідно з дослідженнями генетиків, рис був найважливішим продуктом харчування для значної частини населення Землі. Вперше його окультурили майже 10 тисяч років тому десь в Південно-Східній Азії.

Археологи знайшли стебла рослини разом зі слідами стародавнього селища серед розбитих горщиків та інших повсякденних предметів побуту. Екземпляри рису збереглися дуже добре.

Аналіз дозволив вченим визначити ряд важливих уточнень щодо форми, розмірів і інші властивості рослини.

"Дикий рис росте в заболочених ділянках місцевості, і його листя завжди мають доступ до води. Листя одомашненої рису завжди знаходяться на великій відстані від води, і тому їм потрібно захищати себе від втрати вологи, скручуючись в спіралі. Сліди цього процесу можна помітити в фітолітах – невеликих шматочках діоксиду кремнію, що містяться в листі рис ", - пояснив Цзяньпін Чжан з Інституту геології і геофізики Китайської Академії Наук.

Саме фітоліти й дозволили прийти до висновку, що археологам попалися зразки одомашненого рису. Оскільки у дикорослої рослини подібна картина не зустрічається.

"Знай.ua"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ