Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Археологи завершили дослідження на вулиці Веселій,5
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи завершили дослідження на вулиці Веселій,5

Археологи Рятівної археологічної служби провели завершальний етап археологічних розкопок ділянки на вул. Весела, 5, де розпочато будівництво готелю. Цьогорічні дослідження стали продовженням робіт 2014-2015 рр. Про це повідомила прес-служба РАС.
Фото - прес-служба РАС.

«Наші роботи охопили лише недосліджену в попередні роки, порівняно невелику, частину ділянки площею 50 м2. Зафіксовано чотири нерухомих археологічних об’єкта. Найбільш цікавим з них є залишки заглибленої споруди квадратної форми, яка датується ХІІІ ст. Культурно-хронологічну приналежність ще двох об’єктів не визначено у зв’язку з відсутністю в них рухомого археологічного матеріалу. Також вдалося частково зафіксувати поховання пізнього середньовіччя, що знаходиться за межами будівельного котловану», - розповів керівник наукової експедиції, молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Микола Шніцар.

Нагадаємо, загальна площа досліджень на ділянці у 2014-2015 роках складала 324 м2. Вивчено матеріали шести культурно-хронологічних горизонтів, а саме: ранньозалізного часу, празької культури, райковецької культури, давньоруського часу, поховання періоду пізнього середньовіччя і споруди нового часу. З усіх об’єктів найбільший інтерес викликають три горизонти слов'яно-руської доби.

У часи середньовіччя це було давнє Краківське передмістя. Однак, як засвідчують результати останніх археологічних досліджень, ця територія була заселена задовго до 1256 року.

Саме тут, у 2015 році виявили унікальну знахідку - поселення давніх слов'ян. На глибині п’яти метрів фахівці дослідили господарські ями, у заповненні яких були уламки ліпного посуду та пряслиця. Дослідники датують їх серединою VII ст. н.е. та відносять до празько-корчацької археологічної культури.

«Традиція безперевного загосподарювання цієї території є принаймні на 600 років старшою за першу писемну згадку про Львів. Нова інформація суттєво доповнює ранню історію міста і ще раз підтверджує місце розташування того ядра, з котрого розвинувся давньоруський Львів», - переконаний Олег Осаульчук, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ