Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Армія РФ почала використовувати тактику "еластичної оборони" — NYT

Командири російської армії почали вдаватися до так званої тактики "еластичної оборони" під час наступу Збройних сил України.
Військові держави-окупанта росії

Про це пише The New York Times, посилаючись на експертів з питань безпеки, українських посадовців та військових аналітиків.

"Однією з надзвичайно складних перешкод для українських військ є тактика, яку взяли на озброєння російські військові: поступатися позиціями, а потім завдавати удару у відповідь", — йдеться у статті.

Як зазначають експерти з питань безпеки, замість того, щоб за будь-яку ціну утримувати лінію окопів перед обличчям українського наступу, російське командування застосувало давню військову тактику, відому як "еластична оборона".

Для її реалізації війська РФ відходять на другу лінію позицій, заохочуючи ЗСУ просуватися вперед, а потім завдають удару у відповідь, коли сили противника стають вразливими – або під час пересування по відкритій місцевості, або коли вони підходять до нещодавно залишених російських позицій

"Мета – не дати українським військам фактично закріпити позиції та використати їх, як базу для подальшого просування. Це те, що Україна змогла успішно зробити в селі Роботине, на південному напрямку", — йдеться у статті.

За словами старшого наукового співробітника із вивчення сухопутних війн Міжнародного інституту стратегії Бена Баррі, "еластична оборона" – не нова стратегія сучасної армії РФ. Радянський Союз застосовував її в 1943 році під час Курської битви у Другій світовій війні.

Водночас як наголошує NYT, на думку українських посадовців та військових експертів, ця тактика є лише одним з кількох факторів, які перешкоджають наступу України.

Крім "еластичної оборони", просування уповільнюють мінні поля, окопи, танкові загородження, а також небажання союзників в НАТО надати Україні сучасні винищувачі й зброю більшої дальності на більш ранніх етапах повномасштабної війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ