Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Надзвичайні події

Через знищення Каховської ГЕС загинуть сотні тисяч тварин і птахів

Масштаби екологічної катастрофи через підрив Каховської ГЕС вражають
фото з сайту Левый берег

Масштаби екологічної катастрофи через підрив Каховської ГЕС вражають: 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин під загрозою загибелі.

Про це заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, інформує пресслужба уряду.

Через рукотворний росіянами паводок Україна має значні втрати флори та фауни. Велика вода по суті просто змиває усе наше біорізноманіття. Під загрозою зникнення 9 об'єктів Смарагдової мережі, 5 Рамсарських угідь площею понад 76 тис. га.

Відновити ці екосистеми у тому первинному вигляді, як їх створила природа, буде майже неможливо. На це підуть десятки років. І жодні кошти у світі не повернуть нам нашу унікальну природу, - заявив міністр.

Також він звернув увагу на те, що затоплення земель призведе до деградації ґрунтового покриву, ерозії й змиє увесь родючий шар ґрунту у воду. Що своєю чергою не лише знищить наші родючі ґрунти, а й спричинить забруднення водних ресурсів річки Дніпро.

Ще одним з наслідків катастрофи урядовець назвав втрату Україною найціннішого ресурсу – води.

«На сьогодні ми вже втратили третину води з Каховського водосховища, яку накопичили завдяки весняному водопіллю», - зазначив Руслан Стрілець.

За словами очільника Міндовкілля, через паводок можливе погіршення якості води, адже тонни побутових відходів, відходів руйнації й усього, що накопичувалося роками на узбережжі водосховища, потрапить у Дніпро, а звідти й у Чорне море.

Також міністр розповів про забезпечення постраждалих регіонів питною водою та стан водної інфраструктури. Підрив дамби серйозно ускладнив ситуацію із забезпеченням питною водою у Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях. Але завдяки проведеному завчасно моделюванню ситуації, сьогодні вживаються усі необхідні заходи, аби якомога швидше забезпечити населення питною водою.

«Уряд виділив 120 млн грн Держводагентству для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою. Буде реалізований проект, за яким вода в місто буде подаватися руслом річки Інгулець в спеціальному режимі роботи. Проект дозволить досягнути необхідних показників якості питної води й повернути її подачу в місто», - повідомив Руслан Стрілець.

Що ж до того, як катастрофа вплине на забезпечення півострова Крим водою, то міністр повідомив, що на сьогодні технологічно це просто неможливо. Адже, підірвавши Каховську ГЕС, окупанти знищили можливість постачання дніпровської води в Крим. Рівень Каховського водосховища настільки критичний, що вода просто не потрапить до Північно-Кримського каналу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ