Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Домашній вбивця: Як вберегтися від отруєння чадним газом

Не встиг розпочатися опалювальний сезон, а на Львівщині вже зафіксовано кілька випадків отруєння чадним газом. Що ж потрібно знати про чадний газ, як виявити небезпеку отруєння та запобігти цьому розповіли на нещодавньому брифінгу в пресцентрі Гал-інфо.

Слід зазначити, що отруєння чадним газом є небезпечним для усіх людей,  однак найбільш вразливими є вагітні жінки, маленькі діти та люди з хронічними хворобами серця чи органів дихання. Дуже часто першими проявляють ознаки отруєння чадним газом домашні тварини.

Першими симптомами при отруєнні чадним газом є запаморочення і сильний головний біль. Людина, що отруїлась може також відчувати пришвидшене серцебиття, нудоту, а іноді і блювоту. В деяких випадках помітно й почервоніння обличчя.

Про утворення чадного газу в приміщенні розповів головний інженер ПАТ «Львівгаз» Богдан Гук:

“Аби був стабільний процес горіння, потрібен постійний доступ до кисню. В отруєнні чадним газом відбувається неповний процес. Навіть 0,1 % CO від об’єму всього приміщення, може призвести до швидкої смерті людини. Оскільки зараз в більшості людей встановлені герметичні вікна і двері відповідно немає доступу до повітря, тому виходить свого роду термос, а димохід працює як ефект зворотної тяги. Через нього кисень попадає в приміщення, а чадний газ залишається”

Як запобігти отруєнню чадним газом? 

Чадний газ не можна побачити чи відчути його запах, тому визначити, яка саме концентрація речовини в приміщенні просто неможливо без спеціальних приладів.

Одним з найпоширенішим і найдоступнішим способом є встановлення сигналізаторів мікроконцентрації чадного газу і до вибухової концентрації природного газу. 

Цей прилад встановлюють в розетку, зазвичай це кухня або опалювальна кімната. Так, при мінімальній концентрації газу він подає звуковий і світловий сигнал.

Важливим чинником при використанні газових приладів є не втручання в систему роботи газопостачання. 

Також в місці потрібно підтримувати належне поступання свіжого повітря та не забувати про технічне обслуговування димових та вентиляційних каналів. Часто люди цим нехтують і тим самим створюють надзвичайні ситуації. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ