Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Чорний археолог з Чернігівщини справді може бути покараний
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Чорний археолог» з Чернігівщини справді може бути покараний

До двох років виправних робіт загрожує жителю Чернігівщини за те, що він знайшов скарб біля села Троїцьке та не поділився ним з державою

Представники прокуратури спільно із співробітниками Управління Служби безпеки України в Чернігівській області затримали жителя Новгород-Сіверського району, який під час незаконних пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини знайшов скарб старовинних прикрас із золота та срібла в кількості 113 штук, які в подальшому намагався збути.

Відповідно до українського законодавства, скарб повинен бути переданий державі, а шукач може отримати 25% від знахідки. Але «чорні археологи» користуються дірками в законі.

«Згідно з Цивільним кодексом, скарб – це гроші або цінні речі, які спеціально були заховані, не відібрані власником і потім випадково кимось виявлені. Правовий статус скарбів на археологічні знахідки не поширюється. А чорні археологи будь-які цінні речі, які вони знайшли, намагаються представити, ніби вони знайшли саме археологічну цінність. Але справа в тому, що природа скарбу полягає в його випадковому виявленні. А якщо людина ходить з металошукачем, значить цією діяльністю він займається свідомо», - розповів директор Охоронної археологічної служби України Антон Корвін-Піотровський.

При цьому ніхто з експертів не міг згадати випадок, щоб за скарб людину карали. Немає таких прецедентів і в реєстрі судових рішень. 

"У нас були схожі випадки, залучали за перевезення цінностей. Але ось зі скарбом теж не можу згадати», - підтвердив припущення спікер СБУ Чернігівській області Ярослав Молочко.

Mynizhyn

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ