Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Чи опиниться середньовічний Київ під бетоном – розкопки на Поштовій площі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Чи опиниться середньовічний Київ під бетоном? – розкопки на Поштовій площі

Поштова площа в центрі Києва знову в епіцентрі уваги киян і журналістів. Усе через розкопки – їх або не буде, або їх вестимуть буквально навколішках. Під Поштовою – ціле середньовічне місто з безліччю артефактів. Підземелля осучасненої Поштової площі в центрі столиці таять у собі безцінні скарби Київської Русі, які могли бути свідками навіть того, як князь Володимир хрестив киян майже 1030 років тому - йдеться у сюжеті 5-го каналу

"Взагалі, простір Поштової площі, якщо трошки поцікавитись, - це простір, з яким зв'язано безліч, м'яко кажучи, видатних подій", - каже директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак.

Розкопки там почалися наприкінці 2015 року. Торік на 5-метровій глибині під Поштовою археологи розкопали ціле стародавнє місто – із садибами, береговими укріпленнями, провулками і широкими вулицями.

"І виявилось, що ця вулиця тягнеться паралельно Дніпру. І це ХІІ століття…Сьогодні ми твердо вам говоримо, і ви всі стоїте на горизонтах життя доби Київської Русі", - стверджує Сагайдак.

Докопатися глибше археологи не можуть від кінця минулого року. Розкопки тривали лише рік, бо закінчилися гроші інвестора. А це – компанія, яка планує зводити на Поштовій торговельно-розважальний центр на 5 тис. кв. метрів. Середньовічному Києву виділили лише 100 квадратів під землею.

"Археологи знаходяться у такому стані, коли їх фінансує інвестор. Інвестору не вигідно фінансувати розкопки археологів, які все шукають-шукають, все далі шукають, все більше знаходять – і в кінці кінців не збираються це все зібрати і піти, а хочуть ще і музей там створити", - пояснює проблему активістка ГО "Громадський рух Почайна" Аннабелла Моріна.

У травні інвестор поставив археологів перед фактом – накриватимуть ще не розкопане давньоруське місто бетонною плитою.

Громадські активісти взялися бити на сполох і оформили петицію до столичної влади з вимогою втрутися в процес.  Громада зібрала 10 тисяч підписів під петицією про порятунок скарбів Поштової площі, які уже мають статус пам'ятки місцевого значення. Тепер на звернення має відреагувати столична влада.

Що ж очікує на історичну місцину та як ситуацію коментує інвестор  - дізнайтеся у сюжеті 5-го каналу:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ