Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

CNN: Україна завдала удару по «вагнерах» в Африці

ГУР може лише констатувати, що Росія послаблює свій вплив скрізь по світу

Фото: Depositphotos

У ГУР Міноборони відреагували на публікацію CNN про те, що українські спецслужби нібито атакували воєнізоване угруповання у Судані, яке підтримує ПВК "Вагнера". Там заявили, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати інформацію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар представника ГУР МО Андрія Юсова та матеріал CNN.

"Ми не можемо це ні підтвердити, ні спростувати", - сказав Юсов.

При цьому він акцентував, що ГУР може лише констатувати, що Росія послаблює свій вплив скрізь по світу і втрачає все те, що завойовувалося нею і накопичувалося поколіннями ще з часів Радянського союзу.

"Це зокрема стосується і Африки. Можна також нагадати слова генерала Буданова про те, що Україна буде знищувати російських воєнних злочинців у будь-якій точці світу, де би вони не знаходилися", - підсумував Юсов.

Журналісти CNN опублікували розслідування в якому допустили, що за серією ударів безпілотників і наземною операцією, спрямованою проти бойовиків, яких підтримує ПВК "Вагнера" у Судані, імовірно, можуть стояти українські спецслужби.

Видання послалося на неназване джерело в українських військових колах, яке нібито розповіло, що удари були завдані лише через два дні після того, як ПВК "Вагнера" сприяв доставці великого конвою зброї до Судану.

Іноземне видання також пише, що було шість атак безпілотників на пікапи, що проїжджали по мосту Шамбат. При цьому вісім інших ударів були спрямовані на припарковані транспортні засоби, будівлі та озброєних людей в Омдурмані та західному передмісті Омбада.

Операція включала серію нападів на воєнізоване угруповання Сили швидкої підтримки (RSF), яке, як вважають, отримує допомогу від "Вагнера" у боротьбі проти суданської армії за контроль над країною.

Разом з тим високопоставлений військовий Судану сказав CNN, що йому "нічого не відомо про українську операцію" і він не вірить, що це може бути правдою.

Водночас журналісти CNN звертають увагу, що відео, які їм вдалося отримати, зняті FPV-дронами DJI MAVIC 3, які використовують, зокрема, українські військові у війні проти РФ.

Там також зазначають, що на одному із записів на моніторі контролера БПЛА помічений поряд з англомовним написом "STOP" україномовний "Зупинити".

Також CNN визначило геолокацію місць невеликих атак і наземної операції, які видно на відео з дронів, але не змогла незалежно перевірити дату знімання відео.

Нагадаємо, що Росія та її формування ПВК "Вагнера" були безпосередньо причетні до державного перевороту в Судані, підтримавши Хемедті та його бійців у конфлікті та постачаючи зброю.

Зокрема, CNN повідомляло, що група "Вагнера" постачала Силам швидкого реагування ракети класу "земля-повітря".

Додамо, бої в Хартумі (столиця Судану) розпочалися в квітні 2023 року внаслідок конфлікту між двома місцевими воєначальниками - генералом Абделем Фаттахом аль-Бурханом та Мохамедом Хамданом Дагало. І хоча в країні намагалися встановити перемир'я навесні та влітку, але бої відновилися знову.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ