Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: День в історії – Анна Ярославна стала королевою Франції
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – Анна Ярославна стала королевою Франції

19 травня 1051 року в соборі Реймса Анна, наймолодша дочка київського князя Ярослава Мудрого, коронувалась на французький престол як дружина короля Генріха I Капета

Фрагмент пам'ятника Анні Київській біля заснованої нею церкви у місті Санліс (Франція)

Ще той папір від часу не зотлів

 і пам'ятка лишилась людям здавна,

 де за неграмотних французьких королів

 підписувалась Ганна Ярославна.

Ліна Костенко

Анна народилась близько 1024 року; її матір'ю була друга дружина Великого князя київського Ярослава Мудрого, Інгігерда, дочка шведського короля Олафа Шетконунга. Вона виховувалась у Києві і отримала хорошу освіту. В 1048 році в пошуках дружини для щойно овдовілого короля Генріха I до Києва прибуло французьке посольство і навесні 1051 року через Краків, Прагу і Регенсбург Анна прибула до Франції. 19 травня 1051 року вона вийшла заміж за Генріха I і стала королевою Франції.

Анна народила чотирьох дітей - Філіпа (1052), Емму (1055), Роберта (1055) та Гуго (1057). Ще за життя Генріха, восьмилітній Філіп I був проголошений королем при регенстві графа Бодуена Фландрського. Тому по смерті Генріха в 1060 році Анна не була залучена до державних справ і оселилась у містечку Санліс під Парижем. Тут нею був заснований жіночий монастир і збудована церква. Улітку 1065 року вона обвінчалась із одним із наймогутніших феодалів Північної Франції Раулем де Крепі, який заради Анни безпідставно звинуватив свою дружину у зраді і анулював шлюб з нею. Однак розслідування, проведене за наказом папи римського Олександра II, не визнало законним його шлюб з Анною і Рауль де Крепі був підданий анафемі.

Підпис Анни Ярославни - королеви Франції

В 1074 році Анна овдовіла вдруге і оселилась при дворі свого сина Філіпа, де була прийнята з почестями як королева-матір. Її підпис на одному з державних документів вважається найдавнішою пам'яткою староукраїнського письма. Дата і місце смерті Анни невідомі, а остання згадка про неї датується 1075 роком. Припускається, що саме цього року вона померла і була, імовірно, похована в абатстві Вільє (місто Ферте-Алі, департамент Ессон), кладовище якого було зруйноване у роки Французької революції.

У заснованій Анною церкві міста Санліс її поминають щороку 5 вересня – всі наступні французькі королі були нащадками Анни Київської.

27 вересня 2013 року українська Єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком) на кошти, пожертвувані українцями з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів, Канади, придбала церкву в Санлісі з метою перетворення її на діючий храм УГКЦ, при якому тепер діє культурний центр Анни Ярославни.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ