Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – Декларація незалежності США
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – Декларація незалежності США

4 липня 1776 року у Філадельфії Другий континентальний конгрес прийняв Декларацію незалежності Сполучених Штатів Америки від Великої Британії і її короля. Це сталося на 442-й день після того як економічні суперечності між метрополією і колоніями переросли у збройний конфлікт в Ленсингтоні, що знаменував початок Американської революції

Перше протистояння між Британією і її американськими колоніями виникло в 1765 році, коли англійський парламент ввів податок на підтримку британських військових частин, що знаходились в Америці. Це привело до бойкоту британських товарів, а подекуди і організованих нападів на збирачів податку. Після кількамісячних протестів, у березні 1766 року парламент відмінив податок.

Наступний конфлікт розгорнувся в 1773 році з прийняттям Британією акту, що надавав англійській Ост-Індійській компанії податкові пільги на торгівлю чаєм, чим фактично позбавляв її конкуренції з боку інших імпортерів. Це викликало демонстрацію протесту, котра увійшла в історію як "Бостонське чаювання", коли у бостонському порту з кораблів Ост-Індійської компанії за борт було викинуто декілька партій чаю. У відповідь Англія блокувала порт Бостона для входження торгових суден, на квартирах міщан наказала розквартирувати війська, а вибірну раду Массачусетсу заміти зборами представників, призначених британським губернатором. Відмова колоністів підкоритись привела до того, що губернатору Массачусетсу Томасу Гейджу було наказано силою придушити протести, і 19 квітня 1775 року, при спробі захопити військові арсенали колоністів, поблизу містечка Ленсінгтон виникла збройна сутичка між англійськими військами і колоніальною міліцією.

У січні 1776 року Томас Пейн опублікував політичний памфлет "Здоровий глузд", в котрому аргументував необхідність відділення від Англії. За три місяці памфлет розійшовся тиражем 130 тисяч примірників і посприяв поширенню ідеї відділення від Британії.

В травні 1776 року делегати 13 британських колоній, розташованих на атлантичному узбережжі зібрались на Континентальний конгрес у Філадельфії і закликали до створення власних урядів, а 10 червня було сформовано комітет з п'яти осіб для підготовки проекту декларації, котра мала б пояснити причину воєнної непокори колоній. Основну роботу виконав Томас Джеферсон і 4 липня цей документ був представлений Конгресу і став відомим як Декларація незалежності, хоча самого слова "незалежність" в його заголовку не було, оскільки ще 2 липня Конгрес прияйняв резолюцію, що проголошувала незалежність Сполучених колоній і розрив політичних зв'язків із Великобританією.

4 липня за Декларацію проголосували 12 колоній, а Нью-Йорк підтримав її 19 липня; 2 серпня вона була була підписана і набула чинності.

Американська війна за незалежність тривала протягом наступних п'яти років з пермінним успіхом допоки у війну на боці повстанців не вступила Франція (1778) та Іспанія (1779) і закінчилась 17 жовтня 1781 року перемогою Сполучених колоній у битві при Йорктауні.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ