Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії – Львів назавжди втратив Пасаж Міколяша
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – Львів назавжди втратив Пасаж Міколяша

Цього дня, 22 червня 1941 року, під час німецького бомбардування Львова було знищено один із перших «торгових центрів» міста - Пасаж Міколяша.

Прохід між вулицями облаштували під вишуканий Пасаж у 1930-ому. У ньому знаходились крамниці з одягом, порцеляною, квітами, солодощами. У Пасажі були кав'ярні та ресторан, два кінотеатри «Пасаж» та «Люкс» (згодом «Тон» та «Втіха»). Окрім цього там було розташоване представництво фірми «Сітроен», а ще фотосалони та перукарня. Один із входів прикрашав фонтан із мармуровою фігурою оголеної німфи роботи знаменитого у місті скульптора Антона Попеля (автор пам’ятника Адаму Міцкевичу у Львові).

В Пасажі містилась одна з тогочасних новинок — французький Хромо-Фотоскоп. За скромну оплату 20 геллерів з 10 години ранку до 10 вечора він давав змогу побачити «світ та життя в кольорових картинках»: пейзажі, подорожі, столиці світу, наукові експедиції і т.д. Щотижня відбувалася зміна картинок.

Пасаж був критий ажурною заскленою металевою конструкцією. Довжина проходу становила 120 метрів, ширина - 18 метрів. Пасаж мав електричне освітлення, центральне опалення, стінні розписи, вночі світився ілюмінацією. З’єднував вулиці Коперніка та Круту.

Назва Пасажу походить від прізвища власника - чеха Пйотра Міколяша, який володів також знаменитою аптекою “Під Золотою зіркою”, де була винайдена гасова лампа.

Проект Локальна Історія

Джерела: lvivcenter.org, photo-lviv.in.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ