Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: День в історії – помер Оскар Шиндлер, який врятував майже 1200 євреїв
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – помер Оскар Шиндлер, який врятував майже 1200 євреїв

Цього дня, 9 жовтня 1974 року помер судетський німецький промисловець Оскар Шиндлер. У роки Другої світової війни він врятував майже 1200 євреїв. Шиндлер надавши їм роботу на своїх підприємствах у Польщі та Чехії, чим врятував від смерті у концтаборах.

Історія людяності Оскара Шиндлера стала основою для книги «Ковчег Шиндлера» та фільму «Список Шиндлера».

Він був успішним підприємцем, але у роки Великої депресії збанкрутів.  Оскар Шиндлер у 1939 році вступив до лав НСДАП та завів корисні знайомства з правлячою верхівкою нацистської Німеччини. На початку Другої світової війни відкрив завод з виробництва металевого посуду, який постачали на фронт. Також він отримав завод у Кракові, який до окупації Польщі нацистами належав єврею Натану Вюрцелю.

Фабрика Шиндлера в Кракові.

Працівники Оскара Шиндлера навіть у найскрутніші часи мали гідні умови праці та добре харчувалися. Оскар забороняв застосовувати до них насильство та не дозволяв гестапівцям приходити з перевірками посилаючись на недопустимість переривання робочого процесу. Євреї, як працювали у Шиндлера, почувалися відносно безпечно.

Наприкінці 1944 року Шиндлер вивіз більше тисячі своїх працівників-євреїв у Брюннліц, у Моравії. Для вивезення був складений список працівників, який почали називати «список Шиндлера». Це врятувало життя усіх цих людей, адже інакше на них чекали б табори смерті.

У травні 1945 року Брюннліц зайняли радянські війська.

У повоєнні роки Оскар Шиндлер емігрував до Аргентини. Врятовані ним євреї розїхалися по усьому світу і часто зустрічалися із ним. У 1967 році Оскара Шиндлера вшанували нагородою Ізраїльського меморіалу пам'яті жертв голокосту Яд ва-Шем. Його зазом з дружиною Емілією назвали «Праведниками світу».

Врятовані євреї допомагали Оскару Шиндлеру у старості. Він помер 9 жовтня 1974 року. За наполяганням врятованих його поховали у Єрусалимі на горі Сіон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ