Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

85 років тому розпочалась Друга світова війна

Сьогодні 1 вересня 2024 року минає 85 років від початку Другої світової війни.
Фото: svoboda.org

Як пише Український інститут національної пам'яті, 85 років тому, 1 вересня 1939 близько 4 ранку польське місто Велюнь зазнало страшного бомбардування. Гітлерівські нацисти після влаштування ганебної Гляйвіцької провокації, пішли війною на Польщу. Британія та Франція, дотримуючись союзницьких угод, оголосили війну Третьому Райху. Так розпочалась Друга світова війна – наймасштабніший збройний конфлікт в історії людства.

Для українців Друга світова також почалась 1 вересня 1939 року. Бо тоді ж нацисти почали бомбардування Львову та низки інших західноукраїнських міст, що тоді перебували у складі Польщі. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах глобального конфлікту, часто – один проти одного. Захищати своїх рідних та свій дім від ворога до лав Червоної армії пішло понад 7 мільйонів українських синів і доньок. В арміях Союзників воювали 250 тисяч, а в Українській повстанській армії – понад 100 тисяч вояків. Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Загинуло близько чверті населення тогочасної України.

Умиротворення європейськими лідерами Гітлера привело до колосальних трагічних наслідків Другої світової війни. Умиротворення Путіна призвело до російсько-української війни. Найбільшого, після Другої світової, збройного конфлікту в Європі, який так само супроводжується численними руйнуваннями міст, воєнними злочинами та актами геноциду.

Саме це головний урок історії Другої світової війни – непокаране або на половину покаране зло повторюється. Саме тому нам потрібно докласти усіх зусиль, щоб кожен, хто підтримував, сприяв чи був діяв в інтересах рашистського режиму Путіна був засуджений та покараний. Інакше зло тоталітаризму повернеться до наступних поколінь

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ