Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – Вотергейтський скандал
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – Вотергейтський скандал

Вранці 17 червня 1972 року заарештовано п'ять чоловік, причетних до проникнення і незаконного прослуховування у штаб-квартири Демократичної партії в готелі "Вотергейт" у Вашингтоні. Проведене розслідування через два роки привело до відставки президента-республіканця Річарда Ніксона
Річард Ніксон

Арешт проводив Карл Шлоффлер, 27-літній офіцер, що працював під прикриттям. Троє з арештованих були кубинськими емігрантами, один – натуралізованим кубинцем і п'ятий, Джеймс Маккорд, - колишнім агентом ЦРУ. У приміщені, де був проведений арешт, знайдено підслуховавальну апаратуру, відеокамери, плівки з записами і три ручки-пістолети зі сльозоточивим газом. Кримінальне, судове і парламентські розслідування цієї справи привели до відставки президента республіканця Річарда Ніксона.

18 червня з'ясувалось, що Маккорд працює в службі безпеки Комітету за переобрання президента Річарда Ніксона, а протягом наступного місяця – що Говард Хант, колишній високопоставлений службовець Білого Дому, і Гордон Лідді, фінансовий радник Комітету, також безпосередньо повязані з заарештованою п'ятіркою.

У серпні президент Ніксон заявив, що розслідування інциденту завершено і жоден зі службовців Білого Дому непричетний до інциденту. У вересні Маккорд, Хант, Лідді і чотири кубинці постали перед федеральним судом за вісім документально підтверджених фактів проникнення у штаб-квартиру Демократичної партії.

У вересні і жовтні журналісти Карл Бернстайн і Боб Вудворд опублікували у "Вашингтон пост" матеріали про те, що підслуховування і шпигунство проти опозиційної партії були санкціоновані Комітетом за переобрання Ніксона і проводились з відома Білого Дому. Незважаючи на це, у листопаді 1972 року Річард Ніксон був обраний президентом на новий термін.

У березні 1973 року всі семеро звинувачених були визнані судом винниими. Під час оголошення вироку суддя зачитав лист Маккорда, в которому він повідомляв, що всі їх дії були санкціоновані Білим Домом, а сама операція проводилась під "прикриттям" з боку найвищих урядових організацій.

Незважаючи на негайне звільнення кількох висопокопоставлених осіб, 17 травня 1973 року почались сенатські слухання Уотергейтської справи, на котрих з'ясувалось, що проникнення в штаб-квартиру Демократичної партії було проведене з відома колишнього генерального прокурора Джона Мітчела і виявилися факти масового прослуховування Комітетом за переобрання тисяч громадян, а в липні було знайдено плівки, на котрих були записані розмови Ніксона із співробітниками, зокрема вказівка президента директору ФБР припинити розслідування Уотергетської справи.

Під тиском фактів і початої проти нього процедури імпічменту 9 серпня 1974 року Річард Ніксон став першим президентом США, котрий подав у відставку. 8 вересня його наступник Джеральд Форд звільнив Ніксона від будь-яких кримінальних переслідувань щодо Уотергейтської справи.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ