Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Фінансування Росією ЛДНР: скільки грошей Кремль витрачає на сепаратистів?

Про механізми фінансування т.зв. ЛДНР та системний характер публікації неперевіреної інформації. Про це Гал-інфо розповів Співголова ГІ "Права Справа", громадський активіст, воєнний експерт Дмитро Снєгирьов.

14 травня Тристороння контактна група провела чергове засідання в режимі відеоконференції. Україну представляла оновлена делегація, сформована указом Президента Володимира Зеленського. До складу групи на чолі з Леонідом Кучмою серед інших увійшов міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

07 травня на брифінгу Олексій Резніков повідомив, що Російська Федерація у рамках утримання окупаційних режимів на території Луганської і Донецької областей витрачає з бюджету 1,3 млрд доларів лише на зарплати. "Вони отримують свої зарплати з бюджету РФ. 1 млрд 300 млн доларів за різними даними – це лише фінансування зарплат", - зазначив він. unian.ua

За словами Резнікова, на 62-63% бюджети двох так званих "республік" фінансує Російська Федерація, тому що вони своїми податками та зборами збирають лише 37-38%, і кожного року ця цифра зменшується. Таким чином, за інформацією Резнікова, кожного року збільшується фінансове навантаження на бюджет РФ.

Утім Росія фінансує так звані "Д/ЛНР" не з бюджету, як це стверджує Резніков, а через благодійний фонд підтримки міжнародних гуманітарних проектів. Його президент – Володимир Пашков, а засновник – московський Міжнародний розрахунковий банк. Гроші йдуть через центр міжнародних розрахунків на рахунки так званих держбанків псевдореспублік. Тому довести прямий факт фінансування Росією складно. Інакше вже можна було б визнати РФ стороною конфлікту і агресором.

У лютому 2017 року на сайті СБУ була оприлюднена інформація про те, що співробітники СБ України встановили, що Фонд через рахунки російської некомерційної організації "Центр міжнародних розрахунків" спрямовує кошти безпосередньо до т.зв. "Державного банку "ЛНР". "Фінансисти" терористів покривають з цих надходжень від’ємне сальдо бюджету. ssu.gov.ua

Щодо до заяв міністра Резнікова про обсяги фінансування так званих "республік" з боку країни-агресора. Нагадаю, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій озвучує цифру в 1,3 млрд доларів США.

2 листопада 2018 року я оприлюднив оцінку аналітиків ГІ “Права Справа” про те, що протягом останніх п'яти років РФ вклала в ОРДЛО понад $10 млрд. gordonua.com

А вже 18 листопада 2018 року у чаті на “Главред” екс-радник президента Росії Володимира Путіна, економіст Андрій Ілларіонов повідомив, що за його інформацією, Росія витрачає на окуповані території Донбасу близько 0,25% свого ВВП, або 2 мільярдів доларів на рік. На думку Ілларіонова, виділення на окуповані території Донбасу близько 0,25% свого ВВП є суттєвою сумою, але не позамежною для бюджету Російської Федерації.

“Це солідна сума, але це не та сума, яка стала б непідйомною для Росії в нинішній ситуації. І це не та сума, яка в змозі була б зупинити економічне зростання в Росії. Вона помітна, але вона не є надмірною для нинішнього російського бюджету”, - сказав Ілларіонов. unian.ua

Аналітичний відділ ГІ “Права Справа” звертає увагу СБУ на системний характер публікації неперевіреної інформації щодо поточної ситуації на окупованих територіях Луганської і Донецької областей.

Д. Снєгирьов


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ