Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Фінансистів столичного главку поліції викрито у мільйонних махінаціях

В результаті фінансових афер з розподілом коштів, виділених на оплату праці особового складу київської поліції, чиновники лише за рік незаконно збагатилися майже на 10 мільйонів гривень. Зловмисників затримали під час спільної спецоперації Національної поліції України та столичної прокуратури. Голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що жоден подібний злочин не залишиться безкарним.

Оперативники внутрішньої безпеки поліції встановили, що 56-річний начальник Управління фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку (УФЗБО), пенсіонер ОВС, за роки своєї роботи в Головному управлінні столичної міліції, а згодом – поліції, систематично вдавався до фінансових махінацій.

Посадовець у змові зі своїми бухгалтерами подавав на підпис керівництву МВС, а потім – Національної поліції України документи про виділення коштів для виплат заробітних плат правоохоронцям. Але з виділеного бюджету особовий склад київської міліції/поліції отримував лише ту частину, яку вважав за необхідне керівник УФЗБО.

Згодом до своїх афер зловмисники втягнули і керівництво одного з полків спеціального призначення київської поліції, на фінансування яких Національна поліція виділяла додаткові кошти.

Зокрема, у 2016 році Департамент фінансового забезпечення Нацполіції виділив 20 мільйонів гривень на преміювання бійців полку. За продуманою змовниками схемою частина з цих грошей йшла на заробітною плату. Крім нарахованих зарплат, бійці полку отримували гроші готівкою, однак лише половину сум, вказаних у відомостях. «Зекономлені» кошти розподілялася між членами угрупування.

За перевіркою Департаменту внутрішньої безпеки (ДВБ) Нацполіції України лише за рік зловмисники привласнили майже 10 млн. гривень. За інформацією, зібраною оперативниками ДВБ, столична прокуратура розпочала кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Керівництво поліції Києва не покривало зловмисників і сприяло у їх викритті.

Під час спільної спецоперації Національної поліції України та прокуратури Києва п’ять головних фігурантів групи затримано в порядку ст. 208 КПК України. Правоохоронці провели понад 40 обшуків у службових кабінетах та за місцем мешкання затриманих. Виявлено та вилучено кількасот тисяч гривень, які є предметом злочину.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв зазначив, що це правопорушення є яскравим прикладом корупції в системі, який виявили самі поліцейські.

«Жоден такий злочин не буде безкарним. Суспільство про це повинно знати. Це моя особиста позиція», – підкреслив глава Нацполіції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ