Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Генштаб оновив дані: в "Іловайському котлі" загинули 220 бійців

Українська армія втратила у боях за Іловайськ у серпні 2014 року 220 військових, 40 зникли безвісти, 13 військовослужбовців досі у полоні.
Про це йдеться у відповіді Генштабу на запит BBC News Україна.

"Кількість загиблих військовослужбовців у боях за Іловайськ - 220 осіб, 44 - поранено, 40 - зниклих безвісти, 13 утримуються у заручниках (станом на 22 серпня 2019)", - повідомив Генштаб.

Там уточнили втрати безпосередньо під час виходу "зеленим" коридором: "Саме 29 серпня 2014 року: загинуло - 129 осіб, поранено - 18 осіб, зникли безвісти - 22 особи (станом на 22 серпня 2019 року - 10 залишаються), у заручниках - 10 (станом на 29.08.2014)".

У Генштабі також відзначають, що "до загиблих додано к-сть зниклих безвісти, які були ідентифіковані за експертизою ДНК станом на 16 серпня 2019".

Такі цифри не враховують загиблих добровольчих підрозділів МВС, які воювали в Іловайську в серпні 2014 року разом з армією.

Раніше військова прокуратура повідомляла, що загальні втрати МВС і ЗСУ під Іловайськом були 366 бійців.

Колишній начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко у недавньому інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів, що добровольчі батальйони втратили у тих боях 200 бійців.

Таким чином, з урахуванням відповіді Генштабу на запит BBC News Україна, загальні втрати сил АТО під Іловайському в серпні 2014 року можуть сягати 420 бійців.

Водночас ця цифра може бути ще більшою із врахуванням 40 зниклих безвісти (серед них - бійці, родичі яких відмовляються визнавати їхню загибель та не вірять результатам ДНК-експертизи тіл), а також померлих пізніше від поранень, отриманих під Іловайськом.

24 серпня президент Зеленський підписав указ про щорічне відзначення 29 серпня як Дня пам'яті захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

За даними військової прокуратури, головною причиною втрат АТО у серпні 2014 року стало вторгнення дев'яти батальйонно-тактичних груп російської армії. Крім того, на ситуацію вплинув низький рівень боєздатності української армії, дезертирство і невиконання наказів, а також "окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв'язку з настанням тяжких наслідків - загибелі українських військових".

У Москві факт вторгнення своєї армії на Донбас заперечують й стверджують, що під Іловайськом сили "ДНР" змогли провести вдалу контратаку.

Слідство Головної військової прокуратури щодо Іловайська ще не завершене. Його хід засекречений.

У 2018 році в українському Генштабі озвучили і ймовірні втрати російської армії.

"За інформацією, отриманій від різних розвідувальних органів, і за результатами нашої роботи під час Іловайських подій загинуло трохи більше 200 військовослужбовців Російської Федерації", - розповів начальник управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексій Ноздрачов.

Нагадаємо, на Донбасі поранено українського бійця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ