Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

ГПУ та Нацполіція викрили схеми фінансування тероризму

Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
Нацполіція
1/6
Генеральною прокуратурою України спільно з Національною поліцією викрито масштабні факти ухилення від сплати податків монополістом на ринку тютюнових виробів, що спричинило мільярдні збитки та фінансування тероризму за рахунок злочинно одержаних коштів.

Про це, вчора, 31 березня, під час спільного брифінгу повідомили Генеральний прокурор України Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та заступник глави Нацполіції - начальник Департаменту захисту економіки Ігор Купранець, передає прес-служба Нацполіції України.

У спецоперації взяли участь працівники Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ, Головної Військової прокуратури при оперативній підтримці Департаменту захисту економіки та Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

За словами Юрія Луценка, досудовим розслідуванням установлено, що з 2012 року по теперішній час дійсними власниками (кінцевими беніфіціарами) потужного дистриб’ютора тютюнової продукції – ТОВ «Мегаполіс Україна» (з травня 2016 року ТОВ «Тедіс Україна»), є представники великого російського бізнесу та соратники керівника країни агресора, які діють на національному ринку за посередництва українських бізнес-партнерів.

За словами Арсена Авакова, вказаними особами на ключові посади української компанії призначено довірених осіб – громадян Російської Федерації, які всі основні управлінські рішення по підприємству узгоджують з керівником московського Адвокатського об'єднання. Він одночасно є членом ради директорів ЗАТ «Завод ім. Дегтярьова» (на російському ринку один з лідерів виготовлення стрілецької зброї), що входить до Групи компаній «Меркурій», підконтрольної громадянину РФ, відносно якого Указом Президента України застосовано персональні спеціальні санкції.

«Хочу відзначити ще один факт. Глава наглядової ради «Заводу імені Дегтярьова», який випускає кулемети і автомати для російської армії, є керівником юридичного офісу, який керує бізнесом всієї компанії «Мегаполіс-Україна». Цей факт встановлений слідчо-оперативним шляхом і в цьому офісі теж проводяться відповідні слідчі дії», - зазначив Арсен Аваков.

Завод ім. Дегтярьова є одним з постачальників зброї бойовикам так званих «ДНР» та «ЛНР», у зв'язку з чим на нього також накладені санкції РНБО.

Юридичний супровід фінансово-господарської діяльності української компанії здійснює адвокатське об'єднання, представники якого аналогічно погоджують правові питання зі своїми московськими колегами з Адвокатського об'єднання.

«Допомога терористичним організаціям псевдореспублік, несплата податків – це лише кілька епізодів «послужного списку» трудової діяльності компанії. Від 2 до 3 мільярдів гривень виведено в чорний ринок і переправлено до Росії», – зазначив міністр внутрішніх справ.

Слідством встановлено, що з 2014 року діє заборона Національного банку України на виплату дивідендів за кордон.  Також діє заборона РНБО на вивід підсанкційними особами своїх активів. Відтак посадові особи української компанії, шляхом підкупу службових осіб центральних державних органів України, в тому числі Антимонопольного Комітету України, в інтересах російських бенефіціарів організували схему виведення грошових коштів, отриманих від підприємницької діяльності, шляхом нібито надання поворотної фінансової допомоги підконтрольним фіктивним суб’єктам господарювання.

«Окремо хочу сказати про роль Антимонопольного комітету в цій досить довгій афері. Антимонопольний комітет - саме та структура, яка повинна розслідувати і запобігати такого роду монопольному становищу. Довгий час з тих чи інших причин перевірки комітету не вбачали ніяких проблем. Звичайно нас веселить той факт, що сьогодні відсутній глава комітету, його заступник, яка вела цю справу, ще один заступник у відпустці. Я думаю, що ці відпустки повинні бути подовжені. Ми маємо право вимагати відставки Антимонопольного комітету», - зауважив глава МВС.

Наразі триває близько 100 обшуків, у тому числі і в Антимонопольному комітеті України. У їх  проведенні задіяно майже 1000 працівників правоохоронних органів.  Обшуки мають на меті  виявлення та вилучення оригіналів документів фінансової діяльності монополіста та пов’язаних з ним фіктивних суб’єктів господарювання, встановлення всіх осіб причетних до вчинення вказаних злочинів. Обшуки проводяться за місцем знаходження можливих співучасників кримінального правопорушення, зокрема в офісах підприємств, за допомогою яких було організовано виведення коштів за кордон, а також за місцем проживання та реєстрації осіб, які можуть бути причетні до вказаних правопорушень.

Здійснюється досудове розслідування за фактами сприяння діяльності терористичної  організації, фіктивного підприємництва, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам. Кримінальні провадження відкриті за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч.2 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ