Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Харків’янина довічно позбавили волі за вбивство на расовому підґрунті

Дзержинський райсуд Харкова підтримав позицію прокуратури та дав довічне 27-річному мешканцю Дергачівського району області за серію злочинів з мотивів расової нетерпимості, - Укрінформ.

Про це розказав процесуальний керівник у кримінальному провадженні - прокурор місцевої прокуратури Владлен Слон.

"Обвинуваченого засуджено до найвищої міри покарання - довічного позбавлення волі за серію замахів на вбивство з мотивів расової нетерпимості, ще одне вбивство та незаконне поводження з боєприпасами (ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 13, 14 ч. 2 ст. 115, п.п. 4, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України)", - зазначив прокурор.

За його словами, прокуратура довела у суді 4 замахи на вбивство, вчинені протягом квітня-травня 2012 року. Під час нападів постраждало 6 осіб.

"За даними слідства, хлопець ще з 2010 року почав цікавитися ідеями нацизму, базовим постулатом якого є пропаганда расової та національної дискримінації і нетерпимості. Уже навесні 2012 року він вирішив втілити ідеї вчення в життя. Молодик діяв по одній і тій же схемі. Біля станцій метро вистежував африканців або мешканців арабських країн, які, на його думку, не змогли б вчинити значного опору. Переслідував їх якийсь час, а потім в малолюдних місцях нападав ззаду з ножем. Всі постраждалі вижили у результаті своєчасно наданої медичної допомоги", - додав прокурор.

За його словами, підсудний довів до завершення лише один напад: "У районі залізничної зупинки "Північний пост" він наніс чисельні ножові поранення чоловіку, від яких той помер на місці. Причиною агресії стало наполегливе бажання жертви пригостити засудженого спиртним".

"Вже після затримання, під час обшуку вдома, у злочинця окрім літератури та символіки, що пропагує нацизм, були знайдені осколково-фугасний снаряд і димова шашка", - пояснив прокурор.

За його словами, під час досудового слідства молодий чоловік свою провину визнав, але під часу судового розгляду від своїх свідчень відмовився і заявив, що давав їх під тиском.

"На судових засіданнях він поводився зухвало та неадекватно, ображав учасників процесу. За клопотанням прокуратури суд призначив зловмиснику судово-психіатричну експертизу, за результатом якої його визнано осудним", - підкреслив прокурор.

Як стало відомо, на суді було посилено заходи безпеки: поряд с конвойними чергували бійці спецпідрозділу поліції.

Раніше, у листопаді 2013 року, Дзержинський районний суд м. Харкова визнав цього чоловіка винним за серію замахів на вбивство та зберігання боєприпасів і призначив покарання - 10 років позбавлення волі. Прокуратура не погодилась з м’яким покаранням та оскаржила вирок. Понад 4 роки тривала судова тяганина. Справа пройшла апеляційну, касаційну та знову апеляційну судові інстанції, і врешті-решт знову повернулася до районного суду.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ