Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Катував співвітчизників: СБУ оголосило підозру українцю, звільненому з ОРДЛО

Слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора оголосили про підозру звільненому у грудні 2019 року українському громадянину, викритому на катуванні співвітчизників під час утримання у так званій ʺДНРʺ. про це інформують у прес-центрі СБУ.

Цей громадянин під час перебування у тюрмі так званого ʺМДБ ДНРʺ на території колишнього заводу ʺІзоляціяʺ, що у Донецьку, добровільно вступив до складу вказаного незаконного збройного підрозділу. Спільно з іншими учасниками НЗФ він застосовував фізичне насильство та катував своїх же співгромадян, як цивільних осіб, так і полонених військовослужбовців Збройних Сил України, які утримувались у цій катівні.

Доказову базу зібрано у результаті проведених допитів потерпілих, а також завдяки злагодженій роботі прокурорів, слідчих та оперативних співробітників контррозвідки СБ України отримано докази вчинення ним особливо тяжких злочинів.

Співробітники СБ України під час проведення обшуку за місцем проживання зловмисника виявили та вилучили речі, предмети і документи, що підтверджують його участь у терористичній організації ʺДНРʺ, і будуть долучені справи. Наразі затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених, ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває досудове слідство. Довідкова інформація: Служба безпеки України під процесуальним керівництвом органів прокуратури здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами вчинення бойовиками збройних формувань РФ жорстокого поводження і катування полонених українських військовослужбовців та цивільних громадян.

Наразі вже встановлено понад 160 спеціально створених у 2014-2020 роках місць несвободи на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, в яких протиправно утримувалось понад 3000 осіб. У більшості випадків потерпілі утримувались у нелюдських умовах, до них застосовувались тортури і катування.

Досудове розслідування триває, проводяться необхідні процесуальні дії, спрямовані на встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, причетних до вчинення злочинів проти полонених українських військовослужбовців та незаконно утримуваних бойовиками цивільних осіб.

 Кримінальним кодексом України передбачено максимальне покарання за вчинення інкримінованих злочинів у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такого.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ