Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Лазарева субота: традиції та прикмети свята
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Лазарева субота: традиції та прикмети свята

24 квітня, у суботу шостого тижня Великого посту, церква згадує найважливіше диво, створене Ісусом Христом, - воскресіння Лазаря Чотириденного.

Про 7 фактів з життя Лазаря, традиції та звичаї цього дня йдеться матеріалі ТСН

Історія воскресіння Лазаря

Напередодні єврейського Великодня у Віфанії захворів Лазар, брат Марфи та Марії, яких Ісус Христос дуже любив та часто відвідував. Коли Христос почув про хворобу Лазаря, він пророкував: “Ця хвороба - до слави Божої. Через неї прославиться Син Божий”.

Але прийшов не одразу, а через два дні. Учням свою затримку пояснив так: “Йдемо в Іудею. Лазар, друг наш, заснув; але Я йду його розбудити”. Учні спочатку подумали, що Лазар і справді заснув, але все було інакше. ”Лазар помер, і Я радію за вас, бо це для того, щоб ви повірили”.

Ісус прийшов у Вифанію на четвертий день, коли Лазаря вже поховали, та сповістив його сестрам велику істину: “Воскресне брат ваш! Я є воскресіння і життя. Хто вірує в мене, той якщо і помре, то воскресне”.

Зібралося багато народу, і разом з сестрами Лазаря та учнями, Христос прийшов до печери, де поховали Лазаря, Христос повелів відкотити каміння, помолився Небесному Отцю, після чого сказав: “Лазарю, вийди сюди!”

І вийшов померлий, руки і ноги, якого були обв’язані пасами, а обличчя вкрите хусткою. Ісус сказав: “Розв’яжіть його, та пустіть, щоб ходив!” І багато юдеїв, котрі  прийшли, увірували в Нього.

А фарисеї та первосвященники остаточно вирішили вбити Ісуса.

Значення воскресіння Лазаря

Ісус Христос і до того воскрешав людей, але тих, які померли в той же день. Але цей випадок, коли на четвертий день тіло через спеку вже починало тліти, був надзвичайним.

Христос це зробив у присутності великої кількості людей, щоб ті увірували в Нього, і щоб побачили, як відбуватиметься воскресіння мертвих після Страшного суду.

Так збулося пророцтво Старого заповіту: “Я виведу вас із труни вашої” (пророк Єзекиїл).

Це диво має велике значення для розуміння духовного змісту Великодня, коли Сам Христос помре, як людина, і воскресне.

7 фактів про Лазаря Чотириденного:

1. Воскресіння Лазаря прискорило смерть Христа. Таке диво первосвященики та фарисеї вже не могли простити, бо кількість вірян значно зростала щодня.

Ця подія стала підтвердженням мудрості пророків: “Якщо Мойсея та пророків не послухали, то якщо б хто з мертвих воскрес - все одно б не повірили!” (З притчі Авраамової “Про богача та Лазаря”).

Тих, хто не хоче вірити, ніщо не переконає, навіть воскресіння з мертвих, а тільки зросте рівень їхньої злоби.

2. Лазар був другом Христа. У Євангелії від Іоанна Сам Христос каже: “Лазар, друг наш, заснув”. Знайдені мощі у 8 ст. н.е мали табличку: “Лазар Чотириденний, друг Христа”. 

3. Після воскресіння Лазар став єпископом. Після свого воскресіння Лазар почав проповідувати, бо він був живим доказом, що Христос - Господь, який зможе все, навіть перемагає смерть. Коли почалися гоніння на християн, після Воскресіння Христового, він змушений був тікати на Кіпр. Там, через декілька років апостоли Петро та Павло благословили його в єпископи християнської церкви. Понад 30 років Лазар служив на Кіпрі, до самої своєї смерті.

4. Під час воскресіння Лазаря Христос вперше заплакав. Про це ми дізнаємося через Євангеліє від Іоанна. Вважається, що таким чином Христос довів, що з одного боку Він буд людиною, що плаче, сміється тощо, а з іншого - Сином Божим, який може усе, навіть підкорює смерть.

5. Гробниця Лазаря, де відбувалися події, і досі існує у Віфанії (за 3 км від Єрусалима).

Фото - ТСН

6. Мощі Лазаря почивають у гробниці на Кіпрі, в містечку Ларнак, де служив єпископ Лазар.

Фото - ТСН

7. Воскресіння Лазаря - великий символ наближення Великодня. Саме тоді Господь сказав головні слова християнської віри: “Я є життя, хто вірить в Мене, якщо й помре, то воскресне”.

Що треба робити в Лазареву суботу: традиції та звичаї 

На ознаку свята 24 квітня Великий піст дозволяє вживати рибну ікру.

Бажано відпочивати, не починати нових справ.

Відвідати храм (враховуючи норми карантину). 

Оберігати свій розум від шкідливої, зайвої інформації, більше згадувати Господа та читати Євангеліє. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ