Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Львів'ян попереджають про шахрая, який видає себе за волонтера

Попри низку порушених проти нього кримінальних проваджень, наявність судимості за шахрайство, аферист й надалі активно займається шахрайським промислом.
Олександр Поліщук. Фото: WestNews.info

Як повідомило видання "Правком", мова йде про Поліщука Олександра, уродженця Воронежа Російської Федерації. Він має вищу освіту і раніше обдурив десятки людей на заході України, зокрема у Львові.

Попри ряд кримінальних проваджень і судимість за шахрайство, Поліщук продовжує займатися аферами. Він видає себе за особу, що приганяє авто з-за кордону для потреб ЗСУ, представляючись волонтером.

26 липня «на гачок» професійного шахрая, як повідомив "Правком" потрапив військовослужбовець однієї з львівських бригад ТрО Збройних сил України, який у результаті втратив 30 тис. грн.

Місяць тому в соцмережах попереджали про схожий випадок з Поліщуком, який представлявся волонтером і просив 700 доларів за фіктивну доставку авто. Однак солдат зателефонував іншим волонтерам і не перерахував грошей аферисту.

Раніше він діяв на заході України, видаючи себе за співробітника СБУ, поліцейського, бізнесмена, торгового агента. Його улюблена легенда - військовий пілот із впливовими знайомими в митниці, який допомагає придбати та розмитнити авто з Європи. Люди передавали йому 1,5-7 тисяч доларів, після чого він зникав.

За 11 років афер Поліщука лише раз притягли до відповідальності, призначивши штраф 850 гривень. Його справи в Хмельницькій області саботували.

"Тепер щодо впливових знайомих у різних структурах Як журналіст, за допомогою до якого зі своїми історіями загалом звернулось понад десятка потерпілих, обдурених Поліщуком, з впевненістю можу стверджувати лише одне:  такі знайомі в нього є в правоохоронних органах Хмельниччини. Саме в цій області Олександр Поліщук «бомбив фраєрів» найчастіше та найбільш активно, маючи «до одного місця» їхні численні заяви та скарги в місцеву поліцію та прокуратуру", - зазначив автор розслідування Віктор Корнієнко.

Серед жертв - Олександр Кошовий з Хмельницька, у якого Поліщук заволодів автомобілем за 3000 євро. У Львові він видурив 1000 доларів у Христини Пелехач, видавши себе за співробітника СБУ. На Хмельниччині постраждала Ольга Шевчук, яка втратила 5 тисяч доларів.

Поліщук спочатку знайомиться з потенційною жертвою, а потім пропонує допомогти купити машину за кордоном. Після отримання грошей він зникає.

Повернути кошти через суд майже неможливо, бо Поліщук не має майна і офіційно не працює. Однак частині потерпілих після розголосу в соцмережах і відкриття кримінальних справ таки вдалось повернути свої кошти. Але після втрати коштів знайти його важко.

Віктор Корнієнко, Правком

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ