Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Місто Чернігів на межі можливостей для виживання, - омбудсмен

Місто Чернігів на межі можливостей для виживання: околиці міста розбомблені повністю, передмістя - на 60%. Окрім цього, з Чернігова виїхала половина населення, а з тих, хто лишився (близько 130 тисяч) - багато хворих та немічних.

Про це у фейсбуці повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, у місті відсутня електроенергія, від цього немає і води. Снігу майже не залишилося, воду немає з чого топити, джерельних запасів не вистачає (точніше неможливо забезпечити логістику постачання через постійні обстріли).

Наразі воду накачують за допомогою генераторів. Потім її адресно постачають у різні мікрорайони міста. Працівники водоканалу героїчно працюють під обстрілами, доставляють воду в мікрорайони міста та на об'єкти критичної інфраструктури, це лікарні, ТЕЦ та інше. Аби збільшити поставку води, місту потрібні додаткові баки.

В усьому місті немає світла. Газ – дуже вибірково, кому ще пощастило. Полагодити все це неможливо через постійні обстріли. Більшість чернігівців, які залишилися, пристосувалися готувати їжу на багаттях у своїх дворах. Під постійними обстрілами.

Через критичне руйнування інфраструктури для ремонту електро-, тепло мереж місту необхідні запасні частини, інструменти, комплекти для експлуатації та ремонту обладнання.

Виїзди з Чернігова у бік Києва заміновані. Хто ризикує виїжджати – «лісовими стежками». Ними ж поки що з труднощами доставляють гуманітарну допомогу. Після потепління на вулиці ці стежки розмиє. Місто залишиться в абсолютній блокаді.

"Катування російськими бойовиками мирного населення є нічим іншим як геноцидом українського народу відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Дії російських бойовиків щодо винищення мирних міст є грубим порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 р., що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Звертаюсь до Міжнародного Комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для відкриття на території України безпечних гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення районів активних бойових дій та окупації.

Прошу країни члени НАТО – закрийте небо над Україною!", - додала омбудсмен.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ