Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Міжінституційні переговори УІНП та ІНП Республіки Польща: оприлюднили заяву
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Міжінституційні переговори УІНП та ІНП Республіки Польща: оприлюднили заяву

У рамках офіційного візиту до Польщі 3 грудня відбулася зустріч української делегації УІНП на чолі з Антоном Дробовичем з головою Інституту національної пам’яті Республіки Польща (Instytut Pamięci Narodowej) доктором Ярославом Шареком та представниками IPN. Це перша офіційна зустріч голів інститутів національної пам’яті України та Польщі, як і офіційних делегацій обох установ, за три роки. Про це інформує прес-служба УІНП

Представники обох інституцій висловили задоволення тим, що не зважаючи на коронавірусну пандемію, візит таки відбувся, й це свідчить про важливість теми історичної пам’яті для обох країн.

Сторони обговорили доцільність проведення у січні-лютому 2021 року українсько-польських експертних консультацій щодо врегулювання проблемних питань у сфері увічнення пам’яті жертв воєн та політичних репресій.

Очікуємо відновлення пам'ятника на могилі вояків УПА, похованих на горі Монастир, у його первинному вигляді. Залишаємося відданими домовленостям президентів обох країн та в цілому виконанню попередньо досягнутих міждержавних угод та домовленостей.

Українська та польська сторона у робочому порядку опрацювали заявки на проведення пошукових та ексгумаційних робіт на території України, але остаточне рішення по цьому питанню буде прийняте після виконання домовленостей щодо  української військової могили на Монастирі. УІНП виступає проти того, щоб без нагальної потреби турбувати спокій померлих новими розкопками під вже встановленими надгробними плитами.

Сподіваємося, що пам'ятник на горі Монастир буде відновлений в найкоротші терміни, що дозволить IPN отримати затребувані дозволи на пошукові та ексгумаційні роботи, що передбачає дві окремі процедури.

Поставити остаточну крапку у вересневій розмові двох президентів може також включення пам'ятника на горі Монастир до реєстру військових поховань Республіки Польща. Українська сторона також повторно нагадала про прихильність до ідеї легалізації проблемних пам’ятників “всі на всі”.

На прохання української громади в Польщі делегація УІНП озвучила представникам IPN питання, які турбують громаду у сфері історичної пам’яті. Зокрема, відсутність результативного діалогу між громадськими організаціями українців та польською стороною та проблеми зі сприйняттям української національної меншини в Польщі як частини польської історії.

Український інститут національної пам’яті закликав колег за всякої можливості залучати до розгляду окремих чутливих питань представників громад. Оскільки УІНП послідовно стоїть на позиції, що питання українських місць пам’яті та поховань на території Республіки Польща повинні обговорюватися за участі української громади в цій країні. Адже саме її представники насамперед організовують меморіальні заходи на цих місцях пам’яті та опікуються ними.

Було досягнуто принципової домовленості про видання попередніх матеріалів Польсько-українського форуму істориків.

За дорученням Президента України голова УІНП Антон Дробович запитав у голови IPN Ярослава Шарека офіційну позицію IPN щодо встановлення Меморіалу примирення на українсько-польському кордоні. Ми були раді почути, що IPN підтримує всілякі ініціативи, що здружують український та польський народи.

Нагадаємо, що офіційний візит делегації Українського інституту національної пам’яті до Польщі триває з 2 по 4 грудня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ