Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Хмельниччині зводять меморіал загиблим воїнам УНР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Хмельниччині зводять меморіал загиблим воїнам УНР

фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
1/2
У селі Великі Зозулинці Красилівського району Хмельницької області розпочали встановлювати меморіал воїнам Української Народної Республіки, які загинули під час радянсько-української війни 1917-1921 років.

Про це інформує Суспільне.

Ініціаторами виступили учасники благодійного фонду «Героїка». Втілювати проєкт будівництва меморіалу приїхав майстер з Черкащини, ветеран АТО Олег Собченко. Він зазначив, що це вже другий меморіал з вшанування солдатів цієї війни, який буде на Хмельниччині. Завершити роботи та відкрити меморіал планують у червні.

Майстер з будівництва меморіалу Олег Собченко зауважує:

«Він буде мати вигляд капличної стіни з вбудованим петлюрівським хрестом та з кованими вінками. Буде також велика плита з написами імен загиблих - якщо віднайдуться всі 26 імен, то 26, якщо буде менше віднайдено, то будуть надруковані лише ці імена. Меморіал буде виконано з натурального каменю, з пісковику. Біля нього буде покладено 50 метрів квадратних бруківки, також натуральної. Такий буде цікавий проєкт. Поряд із меморіалом встановимо державний прапор на 7-метровій щоглі».

Місцевий мешканець Павло Концевий каже, дізнався про могилу загиблих воїнів УНР від свого односельця.

«Такий був у нас Омельчак Степан Гнатович, нині покійний. Розказав він мені тоді, як колишньому сільському голові, про поховання цих страчених козаків у 1920-му році. Йому про нього розказали його мама і бабуся. І ще й показав мені це місце, щоб я знав. І висловив таке сподівання, що ще застане, коли батюшка тут буде освячувати могилу», - розповідає колишній голова села Павло Концевий.

За його словами, на місці, на яке вказував Степан Омельчак, згодом знайшли поховальну яму, яку дослідили львівські експерти на замовлення Українського інституту національної пам’яті. У ямі виявили останки 26-и воїнів з ознаками насильницької смерті, додає чоловік.

«Це бійці бригади Гната Порохівського, які відступали після боїв під Старокостянтиновом через село Сорокодуби. Там у 1920 році були бої на річці Случ у трикутнику Сорокодуби, Зозулинці та Велика Клітна. Тоді багато українських вояків у полон взяли – полонені старшини, полонені офіцери. Після цього їх стратили і місцеві жителі їх тут стихійно поховали», - розповідає Павло Концевий.

Початкова вартість меморіалу становила 130 тисяч гривень. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ