Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На кабінети «Захист України» на Львівщині передбачили понад 36 млн грн

Загалом субвенції з обласного бюджету на кабінети «Захист України» отримають 62 територіальні громади.
Фото - ГУР

Цього року в обласному бюджеті Львівщини на обладнання кабінетів з предмета «Захист України» заплановано 18,3 млн грн. До того ж таку ж суму на умовах співфінансування мають надати місцеві бюджети. Видатки передбачені Програмою розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 роки, повідомляє ЛОДА. 

Коментує директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска: «Наше найперше завдання  – створити сучасні, добре обладнані кабінети «Захист України» у тих школах, які найближчим часом будуть трансформовані у ліцеї. Це один із визначальних факторів, котрий ми беремо до уваги під час розподілу коштів».

Отже, за рахунок консолідованих коштів на Львівщині планують облаштувати 68 кабінетів, а для 11 обласних закладів освіти  придбають інтерактивні лазерні тири.

Як повідомляють у департаменті освіти і науки ЛОВА, станом на сьогодні  46 територіальних громад провели закупівельні процедури та уклали договори з постачальниками. Номенклатура визначається з урахуванням Типового переліку, затвердженого наказом Міносвіти, а також з огляду на війну з росією і майбутні загрози з її боку. Акцент насамперед зроблено на макетах зброї, тренажерах, спеціальних приладах, військовому майні та спорядженні, матеріалах медичного призначення тощо.

Для прикладу, коштом обласного бюджету закупили дороговартісне обладнання та навчально-наочні засоби для Ліцею імені Героїв Крут, що у Львові. Зокрема, придбали комплект для тактично-спортивної гри лазертаг. Завдяки цьому у ліцеї імені Героїв Крут започатковано ще один рівень тактичної підготовки, і  тепер вихованці закладу мають змогу проводити тактичні тренування і відпрацьовувати взаємодію в малих групах з імітацією двостороннього вогневого контакту з використанням обладнання лазертагу. Система дозоляє використовувати специфічні сценарії завдань або ж формувати власні з варіативними умовами.

Розповідає заступник начальника ліцею Героїв Крут Тарас Грицевич: «Ліцеїсти мають 5 годин на тиждень з предмета «Захист України», частину з яких проводять у формі післяобідніх практичних занять та змагань на полі командно-тактичних ігор, в електронному лазерному тирі та інших об'єктах профільної навчально-матеріальної бази, з використанням придбаного обладнання, зокрема комплекту обладнання лазертагу на 20 осіб-гравців, бронежилетів, касок, навчальних гранат та іншого спорядження».

Також придбали  топографічні карти, компаси та курвіметри для занять з предмета «Основи топографії й орієнтування» для 8-9 класів. Цей предмет  викладають за навчальною програмою авторства педагогів ліцею, які зі своєю авторською розробкою стали у 2021 році лауреатами обласного конкурсу інноваційних навчальних програм і дидактичного забезпечення.

Водночас за словами Тараса Грицевича, ліцей тепер має додаткове спорядження для занять з основ домедичної допомоги (тактичної медицини), захисту від зброї масового ураження, військово-інженерної та розвідувальної підготовки, прикладної військово-фізичної підготовки та інших розділів профільної програми предмета «Захист України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ