Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На Луганщині окупанти розпочали велику наступальну операцію - ISW

Російські війська розпочали велику наступальну операцію в Луганській області. Темпи російських операцій вздовж лінії Сватове-Кремінна на заході Луганської області помітно зросли за останній тиждень, відзначили аналітики.
Фото - ЛМР

Про це пише Суспільне з посиланням на аналітичний звіт американського Інституту вивчення війни (ISW). 

“Російські джерела широко повідомляють, що регулярні російські війська атакують українські оборонні лінії і роблять незначні просування вздовж кордону Харківської та Луганської областей, особливо на північний захід від Сватового біля Куп'янська і на захід від Кремінної”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, геолокаційні кадри бойових дій підтвердили російські успіхи в районі Дворічного на північний захід від Сватового. Крім того, виглядає, що російське військове командування повністю залучило елементи кількох регулярних дивізій до рішучих наступальних операцій вздовж лінії Сватове-Кремінна.

“Частини кількох полків 144-ї та 3-ї мотострілецьких дивізій (20-та загальновійськова армія, Західний військовий округ) та полк 90-ї танкової дивізії (Центральний військовий округ) за підтримки частин 76-ї повітряно-десантної дивізії та невстановлених частин Південного військового округу проводять наступальні операції вздовж усієї лінії Сватове-Кремінна і, за наявними даними, наступають на українську оборону”, — повідомляють аналітики.

Залучення значних частин щонайменше трьох великих російських дивізій до наступальних операцій у цьому секторі вказує на те, що російський наступ розпочався, навіть якщо українські сили не дають російським військам досягти значних успіхів, відзначили аналітики.

Як вважають в ISW, російський наступ, ймовірно, ще не досягнув свого повного темпу. Російське командування ще не ввело в дію частини 2-ї мотострілецької дивізії (1-ї гвардійської танкової армії Західного військового округу), яка була розгорнута в Луганській області в січні після перебування в Білорусі.

“Хоча російські сили в Луганській області зараз володіють ініціативою (в тому сенсі, що російські сили встановлюють умови бою, закінчуючи період української ініціативи з серпня 2022 року), їхня участь у боях на лінії Сватове-Кремінна може досягти кульмінації без досягнення цілей захоплення всієї Луганської та Донецької областей”, — йдеться в аналітичному звіті.

Це, ймовірно, створить вікно можливостей для українських сил, яке вони зможуть використати для власного контрнаступу, відзначили аналітики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ