Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На Львівщині запрацює проєкт з психологічної реабілітації дітей

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр та Український Благодійний фонд HOPE UA започаткували програму психологічної стабілізації та реабілітації Hope for Kids, спрямовану на допомогу дітям, які зазнали травм під час війни.
Фото: ЛОР

Ця програма завдяки злагодженій роботі багатьох фахівців передбачає психологічну допомогу дітям, які постраждали від воєнних дій.

«Ми прагнемо зберегти, стабілізувати, відновити або компенсувати психічний стан дітей, сприяючи їх психосоціальній адаптації до зміненої життєвої ситуації. Ми також допомагаємо дітям осмислити свій досвід, отриманий в екстремальних умовах, та застосовувати його в подальшому житті, - зазначила координатор проєкту Анна Ткачик, яка розповіла, що програма для дітей стартувала нещодавно і в її межах для 30 підлітків з Дніпропетровщини було організовано табір у Трускавці, що на Львівщині. 

«Це діти, які стали свідками травматичних подій або ж зазнали їх впливу. Впродовж 21 дня з ними працювали фахівці, а після повернення додому отримували усі необхідні рекомендації. Також ми підтримуємо зв'язок з батьками, і за потреби такі діти можуть знову звертатися до нас по допомогу», - зауважила координаторка.
За  словами Анни Ткачик, Hope for Kids співпрацює з Міністерством соціальної політики, через департаменти соціального захисту на місцях, для направлення дітей на програму та забезпечення їхнього комплексного підходу до відновлення. Апробували програму на Львівщині, однак для комплексної допомоги дітям планують розширювати її на інші області та залучати дітей з усієї України.

Як зауважила спеціалістка Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї», дитяча психіатриня та психотерапевтка Леся Підлісецька, у роботі з дітьми застосовується доказова техніка та методики, які допомагають справитися з наслідками отриманих психологічних травм. 

5 простих дій, щоб заспокоїти дитину під час панічної атаки

«Фахівці, які працюють у програмі, поєднали психотерапевтичну роботу з різними фізичними активностями, оздоровчими процедурами, майстерками, екскурсіями.  Дітками займається мультидисциплінарна команда: психотерапевти, психологи, вихователі, педагоги, фахівці в галузі психічного здоров’я. Кожна дитина проходила  відповідне обстеження для того, щоб визначити наслідки впливу стресу.

Наш психотерапевтичний компонент  включав такі основні підходи: методика «Діти і війна: навчання технік зцілення», групові заняття з арттерапії та символами», - зазначила Леся Підлісецька.

Участь у програмі є безкоштовною.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ