Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Волині створюють музей одного експоната – тисячолітнього човна-довбанки
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Волині створюють музей одного експоната – тисячолітнього човна-довбанки

Вже більше двох років унікальний човен-довбанка знаходиться на приватній пилорамі у містечку Маневичі. Довбанку (човен названий так, бо видовбаний з цілісного стовбура дерева) відшукали випадково у річці біля села Старосілля,коли від берегів відступила вода.
Фото "Волинські Новини".

Про це йдеться у повідомленні газети «День».

Човен пережив багато досліджень, і датують його 13-м століттям. Має довжину 12 метрів 20 сантиметрів, у ширину він – 75 сантиметрів, у глибину – до метра. На Волині вже траплялися подібні знахідки, бо човни-довбанки були одним із видів транспорту для наших предків. У Волинському краєзнавчому музеї є дві довбанки (17 і 18 століття), на 5 і 7 метрів. Подібного човну маневицькому  в Україні ще не знаходили. Але  після віднайдення довбанці  так і не знайшлося іншого місця, ніж у приватного підприємця. Човен обробляють спеціальними речовинами, щоб не розсихався,але він все-одно руйнується.

Спеціальне приміщення для унікальної знахідки вирішили, врешті, спорудити у Маневичах. Як повідомив голова Маневицької РДА  Андрій Линдюк, споруду для човна облаштують біля приміщення районного музею. «На це виділяємо  півтора мільйона гривень, - каже він. - У нас і так вже є потреба розширення нинішнього музею, бо маємо чимало експонатів, які нема де розмістити. Ми там і магазин, який поруч є, будемо виселяти, щоб розширити експозиції. Я, як голова РДА, знайду кошти, щоб добудувати музей і розмістити цю знахідку у нас в районі. А якщо наступним поколінням човен не буде потрібний, то нехай передають, куди вважатимуть за доцільне. Моє завдання – зберегти».

Крім цієї довбанки, у Маневицькому районі відшукали ще три. Одну... вкрали на березі річки і вивезли в невідомому  напрямку,  ще два зберігаються також у непристосованих приміщеннях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ