Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Нас вбивали, бо ми українці: фотовиставка у Верховній Раді
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Нас вбивали, бо ми українці»: фотовиставка у Верховній Раді

У парламенті відкрилася документально-публіцистична виставка «Нас вбивали, бо ми українці», яка присвячена темі геноциду проти української нації – Голодомору 1932-1933 років. Урочистий захід проходив за підтримки голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганни Гопко, Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» та Українського інституту національної пам’яті.

Про це йдеться у повідомленні Українського інститут національної пам’яті.

«За два роки без війн і будь-яких природних катаклізмів, український народ втратив за різними оцінками від 3,9 до 7 млн осіб. Це жахливі цифри. Для порівняння, вони перевищують сукупні втрати Російської та Австро-Угорської імперій в Першій світовій війні. Голодомор був геноцидом Українського народу. Його мета – знищити частину української національної групи і залякати інших. Це довели українські й закордонні історики та правники», - пояснив співробітник Українського інституту національної пам’яті, історик Ярослав Файзулін під час відкриття виставки.

За основу експозиції взяті  архівні матеріали, спогади людей, які пережили Голодомор – вчительки з Харківщини Олександри Радченко, селянина з Полтавщини Нестора Білоуса, агронома і фотографа-аматора з Донеччини Марка Желізняка, а також дослідження провідних істориків та правників.

«Комуністичний режим намагався не тільки приховати правду про Голодомор в Україні, але й назавжди знищити крихти пам’яті про цей злочин. Небезпечним було не тільки писати про це в пресі, листах до партійних «вождів» або ж родичів за кордон, але навіть згадувати в приватних щоденниках. Будь-який необережний запис міг зруйнувати життя, вилитися в десятиліття таборів ҐУЛАҐу. Однак, попри всі небезпеки, у найважчі часи знаходилися люди, що, відчуваючи свою відповідальність перед наступними поколіннями, не могли мовчати, намагалися розповісти правду», - зазначив історик.

Історик нагадав що у 2006 році був ухвалений закон про визнання Голодомору геноцидом, в 2015 році закон про засудження нацистського і комуністичного тоталітарних режимів. Тепер перед українськими депутатами постає важлива місія культурної дипломатії – донесення правди про Голодомор до світової спільноти.

Організатори:

Галузевий державний архів Служби безпеки України;

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України;

Центральний державний архів громадських об'єднань України;

Центральний державний кінофотофоно архів України імені Г.С. Пшеничного;

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України;

Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара»;

Музей Української революції 1917 - 1921рр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ