Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

НАТО розпочне ядерні навчання із залученням бомбардувальників B-52

НАТО заявило, що розпочне щорічні ядерні навчання «Steadfast Noon» у понеділок, у яких до 60 літаків візьмуть участь у тренувальних польотах над Бельгією, Північним морем і Британією
Бомбардувальник B-52 ВПС США, фото - Reuters

Як пише Reuters, Навчання проводять аби відпрацювати використання США ядерних бомб, розташованих в Європі.

Ядерні навчання, в яких не використовуються бойові бомби, відбуваються на тлі підвищеної напруженості після того, як Росія неодноразово погрожувала завдати ядерних ударів по Україні після серйозних військових невдач на полі бою.

«Стійкий полудень», ймовірно, збігається з власними щорічними ядерними навчаннями Москви, які отримали назву «Гром», які зазвичай проводяться наприкінці жовтня і під час яких Росія випробовує свої ядерні бомбардувальники, підводні човни та ракети.

НАТО водночас заявило, що західні навчання не були викликані останніми напруженими відносинами з Росією.

«Навчання, які триватимуть до 30 жовтня, є звичайними, регулярними навчальними заходами і не пов’язані з будь-якими поточними світовими подіями», — заявив альянс на своїй вебсторінці, додавши, що бойова зброя не використовуватиметься.

«Ці навчання допомагають гарантувати, що ядерне стримування альянсу залишається безпечним, захищеним і ефективним», — заявила речник НАТО Оана Лунгеску.

Бельгія приймає навчання, у яких візьмуть участь 14 країн і до 60 літаків, включаючи найсучасніші винищувачі на ринку та американські дальні бомбардувальники B-52, які прилетять з авіабази Майнот у Північній Дакоті, йдеться у заяві.

У вівторок глава НАТО Єнс Столтенберг чітко заявив, що альянс продовжить свої навчання, незважаючи на напружену міжнародну ситуацію.

Скасування навчань через війну в Україні дасть "дуже неправильний сигнал", сказав він журналістам, стверджуючи, що військова сила НАТО є найкращим способом запобігти подальшій ескалації напруженості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ