Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Нідерланди схвалили рішення про розташування в Гаазі Міжнародного Реєстру збитків

Новостворена організація Schaderegister збиратиме вимоги про відшкодування збитків росіянами, завданих Україні під час повномасштабної війни.

Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. 

"Уряд Нідерландів схвалив дуже важливе рішення про розташування в Гаазі міжнародної організації – Міжнародного Реєстру збитків.

Це перший компонент компенсаційного механізму, який дозволить зробити так, щоб росія заплатила за все. Злочинець буде покараний і платитиме за кожен злочин", — зазначив Єрмак. 

Як пише видання Reformatorisch dagblad, новий орган було закладено на основі резолюції ООН, що з'явилась в листопаді. 

«Організація Об’єднаних Націй тоді сказала: ми маємо записати масштаби збитків у певному місці, щоб ми також могли відшкодувати їх від росіян», — сказав міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

За словами міністра, збитки від конфлікту вже обчислюються сотнями мільярдів євро: «Школи, лікарні, будинки та дороги розбомблені по всій країні».

Вопке Гукстра додав, що орган чекатиме «неймовірна кількість роботи, щоб визначити збиток». 

«До Реєстру збитків можна подавати лише вимоги про відшкодування збитків. Організація не оцінюватиме претензії та не виплачуватиме компенсацію. Ймовірно, згодом для цього буде створена міжнародна комісія. ООН вирішить це пізніше»,  —  пише видання.

Свою підтримку роботі реєстру висловили також країни G7. 

 Гукстра впевнений, що "треба зробити все", щоб отримати компенсацію за завдані Україні збитки. 

«Росія несе відповідальність. Є лише одне місце, куди можна відправити квитанцію». Він також визнав, що це буде "складна дискусія" з Росією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ