Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

ОБСЄ не вважає, що сепаратисти відводять зброю

Представники Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі зафіксували рух важкої техніки від лінії зіткнення з боку сепаратистів, але не вважають це відведенням озброєння - про це заявив заступник голови місії Александер Хуг.

"Мав місце рух техніки від лінії зіткнення кудись, але ми не знаємо, куди. Ми вимагаємо, щоб нам повідомляли, де зараз перебуває техніка. По-друге, нам потрібно знати, за якими правилами відводять техніку від лінії зіткнення. По-третє, хотілося б знати, де це озброєння зберігається", - сказав пан Хуг російській агенції "РИА Новости".

Поки ці три вимоги не виконають, про жодне відведення техніки "ДНР" і "ЛНР" не йдеться, додав представник ОБСЄ.

У неділю представники самопроголошених республік заявили, що вирішили в односторонньому порядку почати відведення техніки зі зброєю калібром менше 100 міліметрів.

Сепаратисти пояснили, що пішли на такий крок "в інтересах найшвидшого встановлення миру".

Водночас Андрій Таран, який представляє українську сторону в Спільному центрі з контролю та координації, назвав заяву сепаратистів "спробою виправдати вчинені ними злочини".

А речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов зазначив, що підрозділи, які беруть участь в антитерористичній операції на Донбасі, не отримували наказу відводити від лінії зіткнення озброєння калібром менше 100 міліметрів.

Питання про відведення зброї можуть розглянути 21 липня у Мінську.

Це відбуватиметься на тлі взаємних звинувачень сторін в обстрілах і недотриманні домовленості про відведення зброї калібром більше 100 міліметрів, якої досягли раніше.

У неділю ОБСЄ також констатувала загострення ситуації у Донецьку.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ