Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Окупанти продовжують перешкоджати місії ОБСЄ

Як інформують у прес-центрі ООС, перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ на окупованих територіях набуває системного характеру.

Українська сторона СЦКК повідомляє: збройні формування Російської Федерації та їхні найманці на Донбасі продовжують перешкоджати діяльності спостерігачів СММ ОБСЄ.

За даними звіту СММ ОБСЄ від 11 лютого 2019 року зафіксовані обмеження свободи пересування, заборона доступу та інші перешкоди у виконанні мандата СММ. Так, 9 лютого патруль Місії не зміг потрапити на територію постійного місця зберігання озброєння в непідконтрольному владі районі Донецької області, оскільки його брама була зачинена на замок. Присутній там охоронець повідомив спостерігачам, що об’єкт зачинено і порекомендував спостерігачам навідатися в інший день.

Того ж дня озброєний найманець російсько-окупаційних військ знову відмовив членам патруля Місії проїхати через блокпост неподалік Верхньошироківського (на північному сході від Маріуполя), посилаючись на ʺрозпорядження своїх командирівʺ. Крім того, окупант повідомив, що міжнародним спостерігачам необхідно мати ʺписьмовий дозвіл на проїзд або список запланованих місць призначенняʺ.

10 лютого в пункті пропуску на кордоні поблизу Ізварине (на південний схід від Луганська) найманець збройних формувань РФ наказав патрулю Місії залишити зазначений район.

А на блокпості біля Новоазовська (на сході від Маріуполя), четверо бойовиків російсько-окупаційних військ (двоє явно були озброєні) відмовили патрулю Місії у проїзді на південь у напрямку Новоазовська і на схід до кордону з Російською Федерацією. Свою заборону окупанти пояснили ʺпроведенням комплексу спеціальних заходівʺ. В той самий час, перебуваючи на блокпості, спостерігачі бачили, як цивільні транспортні засоби без перешкод перетинали зазначений блокпост у всіх напрямках.

Українська сторона СЦКК вважає неприпустимими та безвідповідальними дії російсько-окупаційних військ по відношенню до легітимної діяльності патрулів СММ ОБСЕ, які бойовики прикривають ʺнаказами від керівництваʺ чи ʺпитаннями безпекиʺ, змушуючи команди СММ покинути той чи інший район непідконтрольний владі України. Такі дії свідчать про те, що керівництву окупантів є що приховувати, тому вони цинічно нехтують Мінськими домовленостями та свідомо провокують загострення збройного конфлікту на Донбасі

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ