Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Під Маріуполем в напівзруйнованому кургані знайшли останки кімерійця
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Під Маріуполем в напівзруйнованому кургані знайшли останки кімерійця

Фото - 0629.com.ua.
Фото - 0629.com.ua.
Фото - 0629.com.ua.
Фото - 0629.com.ua.
1/2
Під Маріуполем, в Мангушському районі, археологи розкопали останки представника чорногорівської культури більше відомого, як кімерійця. Останки знайшли в одному з курганів, які піддавався багаторічним інтенсивним розорюванням, тобто планомірно знищувався.

Своєю знахідкою в мережі Facebook вирішив поділитися один з учасників експедиції Максим Булик, передає сайт 0629.com.ua.

Останки, ймовірно, належать молодому чоловікові, його зуби добре збереглися, якому було приблизно 23 - 35 років. Похований він у скорченому вигляді на лівому боці. Останки знайшли на глибині всього лише 40 см від поверхні, що означає, що кургани щороку знищувався.

"Він міг лежати приблизно на глибині більше метра. Але курган знищується. Ще б рік-два і це поховання просто б знесено плугом. Крім того, грунт розпушується, дощ, сніг і курган просто розмивається", - зазначив Забавін.

Поховання супроводжував інвентар - кістяний інвентар, останки головного убору зі шкіри та вироби з бронзи.

"Ці поховання є найбільш рідкісними, так як племена, що населяють ці землі, 950 - 750 років до н.е., були кочовими", - розповів керівник експедиції В'ячеслав Забавін. - Нам ще вони відомі, як племена кімерійців, - першого відомого народу на території України".

Досліджували два кургани. Вони були насипані в епоху ранньої бронзи за часів ямної культури приблизно 3000 років до н.е. і населенню племен індоаріїв. Потім, через півтори тисячі років, до н.е., на цій же території панували племена зрубної культури (1700 -1200 років до н.е.) і курган ріс. Третій тимчасової етап формування кургану - це поховання чорногорівської культури.

В'ячеслав Забавін зазначив, що кургани під Маріуполем продовжують розорювати фермери. При цьому найбільші з них вдається зберегти, так як на них просто не заїде трактор, а 25% маленьких - знищується.

"Один з курганів ми знайшли тільки завдяки картографічних даних XIX століття. Ми взяли старі і сучасні супутникові карти, наклали і знайшли, тому що на місці рівне поле", - зазначив Забавін.

Поки знахідка ще не до кінця оброблена, але після всіх необхідних дій буде віддана на зберігання в Маріупольський краєзнавчий музей.

Нагадаємо, 29 червня археологічна експедиція Маріупольського державного університету на чолі зі старшим викладачем кафедри історичних дисциплін В'ячеславом Забавінім вирушила в смт Ялта, де проводяться розкопки двох курганів бронзового століття (III-II тис. до н. е.).

До складу експедиції увійшли викладачі, студенти та випускники історичного факультету, члени студентського наукового історико-археологічного товариства МГУ, члени ГО «Культурно-освітня платформа «Сенс», а також волонтери з Донецької, Київської та Запорізької областей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ