Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Підозрюваного в організації вбивства "Сармата" залишили під вартою

Печерський суд Києва залишив під вартою до 1 серпня Михайла Сігіду — підозрюваного в організації замовного вбивства учасника бойових дій на Донбасі Віталія Олешка на позивний ʺСарматʺ.

Засідання суду транслювали побратими ʺСарматаʺ, - передає Громадське

Утім під вартою Сігіда перебуває в межах іншою справи — за підозрою у розбійному нападі в Маріуполі.

За даними слідства, 28 липня 2014 року Михайло Сігіда разом з двома іншими особами напали на потерпілого чоловіка, намагалися витягти його з машини, пошкодили її та заволоділи 10 тисячами доларів й іншим майном.

У справі вбивства ʺСарматаʺ суд відпустив Сігіду з-під варти: 7 червня 2019-го стало відомо, що суддя Печерського суду Вовк змінив міру запобіжного заходу Сігіді на домашній арешт.

Того ж дня побратими Віталія Олешка прийшли до суду вимагати зміни рішення. Кілька днів суд не міг розглянути клопотання через відвід судді та неявку підозрюваного, але в підсумку 12 червня суд взяв під варту чоловіка за підозрою у справі про напад у Маріуполі.

Нагадаємо:

  • Михайла Сігіду затримали на початку вересня минулого року. За даними слідства, саме він організовував та координував дії ймовірних виконавців злочину надавав їм зброю, гроші автомобіль на якому підозрювані у вбивстві приїхали вбивати Віталія Олешка. Михайло Сігіда має бізнес у Бердянську, зокрема очолює клуб ʺМохітоʺ, у якому, за інформацією побратимів Олешка, дуже часто помічали самого Сігіду у компанії народного депутата України Сергія Валентирова з яким у ʺСарматаʺ був конфлікт. Віталій звинувачував Валентирова у роботі на іншого народного депутата Олександра Пономарьова, йому ʺСарматʺ закидав роботу пов'язаної з ним компанії ʺАгрінолʺ на Росію.

  • Після затримання Сігіди у ЗМІ з'явилося відео на якому підозрюваний Сігіда у компанії Сергія Валентирова та двох помічників Олександра Пономарьова (Максима Кривуня та Миколи Рудницького). Утім обидва депутати у коментарі Громадському заявили, що не мали близьких стосунків із Сігідою, не розуміють чому його затримали і його провину потрібно ще довести.

  • 16 грудня 2018 року поліція затримала ймовірного замовника вбивства ʺСарматаʺ. Ним виявився 34-річний бізнесмен із Дніпра Євген Бродський. Євген Бродський, за даними слідства, є підозрюваним організатором вбивства, який фінансував злочин. Зокрема в розмовах інших фігурантів злочину мова йде про 1000$. Сам Бродський свою провину заперечує.

  • 8 лютого у Львові поліція затримала ще одного фігуранта справи ʺСарматаʺ Віктора Власюка, який, за даними слідства, є лідером злочинного угруповання Дніпра, колишній ʺторнадівецьʺ. Наразі він вже відбуває покарання за стрілянину травня 2013, наприкінці березня йому оголосили підозру у справі ʺСарматаʺ.

  • Наразі справа вбивства Віталія Олешка ʺСарматаʺ об'єднана ще з однією — розбійний напад на родину Поплавських у Дніпрі, що мав місце 4 липня 2018 року. У ній підозрюваними проходять четверо осіб так званої групи Віктора Власюка — ймовірного замовника вбивства ʺСарматаʺ: Тарас Мовчан, Денис Зеленкін, Руслан Кузнєцов, Сергій Смірнов. Слідство вважає, що ці дві справи пов'язані між собою.

  • В об'єднаній справі фігурують 11 осіб: Артем Матюшин, Олександр Обухов, Микола Ломака, Максим Владимеренков, Михайло Сігіда, Євген Бродський, Віктор Власюк — їм інкримінують умисне вбивство та Мовчан, Зеленкін — їх підозрюють у стеженні за ʺСарматомʺ та Сергій Смірнов, Руслан Кузнєцов — їх підозрюють у розбійному нападі у Дніпрі. Але підозра Зеленкіну, Мовчану, Смірнову та Кузнєцову оголошена лише за 187 статтею ККУ — розбійний напад.

  • Підозрюваних виконавців вбивства затримали 31 липня у день скоєння злочину (Артем Матюшин, Микола Ломака, Олександр Обухов, Максим Владимеренков). Наприкінці серпня Артем Матюшин два викривальні покази на ймовірного організатора вбивства Михайла Сігіду.

  • Особу, яка мала особисту неприязнь до Олешка та замовила його вбивство, наразі слідство не встановило.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ