Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як польська влада заборонила діяльність Пласту
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як польська влада заборонила діяльність "Пласту"

26 вересня 1930-го. Організація сприяла патріотичному та фізичному вихованню української молоді. Заснована 1911-го з ініціативи сина Івана Франка - Петра. Про це йдеться у повідомленні Всеукраїнської правозахисної організації Меморіал імені Василя Стуса у Facebook

"Пласт" разом із подібними українськими організаціями "Січ" і "Сокіл" склав активне ядро Українських Січових стрільців у Першій світовій війні. Згодом брав участь в українських визвольних змаганнях 1917-1921-х. рр.

Спочатку поляки не надавали великого значення організації. Однак 1923-го з приєднанням українських земель до Польщі товариство, що виховувало активних патріотів, стало для них зарозою. Тоді заборонили проведення таборів і вишколів. Врешті заборонили і саме існування.

На початку 1930-х "Пласт" йде у підпілля та розпочинає співпрацю з ОУН. Мали завдання розповсюджувати націоналістичні видання серед українців. Вербували кадри для ОУНівців. Вели пропаганду у закладах освіти. Провідники ОУН, такі як Степан Бандера та Роман Шухевич, самі були вихідцями з пластунів.

Конспіративну діяльність часто розкривали. Молодь піддавали тюремним арештам. Найбільш активних засилали до польського концтабору у Березі Картузькій - тепер селище Береза.

Організацію відновлять лише після Другої світової війни за кордоном - діятиме у Німеччині, США, Канаді, Австралії та Великій Британії. В Україні перший з'їзд відбудеться лише 1989-го.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо30 травня Верховна Рада ухвалила закон "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України". “За” проголосували 228 народних депутатів.

4 вересня Президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді закон про державне визнання Пласту зі своїми пропозиціями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ