Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Польща передала Україні звіт про дослідження на цвинтарі в Грушовичах
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Польща передала Україні звіт про дослідження на цвинтарі в Грушовичах

У звіті є результати судово-медичної експертизи знайдених людських решток та висновок археологів.
Знайдений під час розкопок скелет, ймовірно вояка УПА. Фото: Новинарня.

Про це повідомила Історична правда з посиланням на "Польське радіо".

Про відправлення доповіді, яке сталося 11 червня, українській стороні поінформувала у вівторок Анна Шельонґ з Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі.

Документ відправили п’ятьом українським установам: Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, Міністерству культури, Інституту національної пам’яті, Посольству України у Польщі та Об’єднанню українців у Польщі.

Доповідь складається з двох документів: висновку археологічних робіт щодо знайдених останків людей та предметів, що лежали поряд з ними, а також медично-судової експертизи місця та останків.

Наразі триває вивчення документу з боку українських установ.

У найближчий четвер представники ІНП Польщі повідомлять подробиці, пов’язані з дослідженнями у Грушовичах на запланованій прес-конференції у Варшаві.

Нагадуємо, що 26 квітня 2017 року на цвинтарі у селі Грушовичі представники правих польських організацій зруйнували монумент воякам Української Повстанської Армії.  Польська сторона пояснила це як "демонтаж незаконного пам’ятника УПА", який простояв 23 роки. Руйнування постфактум легалізували заяви Міністерства культури та Інституту національної пам’яті Польщі.

Руйнування братської могили вояків УПА в Грушовичах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам’яті українського народу на території Республіки Польща, вчиненим від 2014 року. Цей монумент серед тих, які вимагає відновити українська сторона. Обов’язковою передумовою поновлення пошукових робіт польських науковців на території України, які заблоковані з весни минулого року, є відновленням місць пам’яті.

Аби довести відсутність поховань під зруйнованим пам’ятником у Грушовичах, Польський інститут національної пам’яті у травні цього року ініціював розкопки. Україна скерувала до Польщі групу з 5 спостерігачів. У результаті розкопок все ж виявлено поховання, а отже — пам’ятник не був символічним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ