Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Польща прийняла Закон про демонтаж памятників комуністичної епохи
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Польща прийняла Закон про демонтаж пам'ятників комуністичної епохи

Нижня палата парламенту Польщі (сейм) в четвер, 22 червня, проголосувала за внесення поправок до прийнятого в квітні Закон про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах будівель і об'єктів, повідомляє Onet. Документ передбачає знесення пам'ятників, які прославляють комунізм, в тому числі меморіалів на честь Червоної армії

У першому і другому читаннях законопроекту більшість партій, що входять до польського парламенту, підтримали документ. За прийняття поправок проголосували 408 депутатів, 7 висловилися проти, 15 утрималися. Поправки набудуть чинності через три місяці з моменту їх схвалення.

В прийнятому в квітні законі про заборону пропаганди комунізму не регулювалися питання про долю пам'ятників соціалістичної епохи. У схвалених сеймом поправках зазначено, що пам'ятники та інші подібні об'єкти «не можуть віддавати данину пам'яті особам, організаціям, подіям або датам, що символізють комунізм або інший тоталітарний лад».

До таких меморіалів не відносяться пам'ятники, розташовані на кладовищах або території інших поховань, об'єкти, які не виставлені на загальний огляд, або демонструються в наукових цілях, в якості твору мистецтва, а також монументи, внесені до реєстру пам'яток архітектури.

Всі меморіали, що не належать до перерахованих категорій, пропонується демонтувати протягом 12 місяців після вступлення поправок в силу. На території країни знаходяться як мінімум 469 таких об'єктів, близько 250 з яких присвячені Червоної армії.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що «збереження назв установ і пам'ятників на честь подій і людей, що зробили злочинний вплив на історію Польщі, дає прихильникам тоталітаризмів просувати свої погляди, що робить негативний вплив на суспільство». Як вважають автори поправок, з цієї причини необхідно переглянути закон «шляхом створення юридичних інструментів для усунення деморалізуючих пам'ятників і назв з загальнодоступного простору». Вжиті заходи дадуть громадськості чіткий сигнал про те, що держава «реалізує конституційний принцип, що забороняє тоталітарний режим, засуджує і викриває всі дії, пов'язані з просування тоталітарних поглядів», впевнені ініціатори поправок.

Onet

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ