Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Помер творець гербу Києва
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Помер творець гербу Києва

1/2
У Києві помер скульптор Борис Довгань, який створив герб столиці.

Скульптор помер на 91-му році життя. Про це письменниця Тетяна Стус повідомила у Facebook 30 квітня, передає gazeta.ua з посиланням на "Інформатор".

За півстоліття творчої роботи він створив чимало знакових пам'ятників, портретів та меморіальних дощок, які прикрасили міста як в Україні, так і за її межами.

Борис Довгань народився у Києві на Пріорці 19 серпня 1928-го. Був членом Спілки художників України з 1965-го, а також почесним академіком Національної академії мистецтв із 2009-го.

Серед його найвідоміших робіт: пам'ятник художникам — жертвам репресій (1996), пам'ятник Пушкіну в Гурзуфі (1987), пам'ятник Папі Римському Іоанну-Павлу II у Києві на території посольства Ватикану (2002), меморіальні пам'ятники художнику Миколі Глущенку та композитору Ігорові Шамо на Байковому кладовищі в Києві (1982-1986).

Також авторству скульптора належать станкові скульптурні композиції фонтан "Земля і вода" у Новій Каховці (1979), мармурові блоки з рельєфами "Христос молиться", "Учні, які заснули", "Мадонна", "Меркурій" у Білій Церкві (2000-2008). Особливе місце серед робіт посідає колишній герб Києва — "Золота гілка каштана".

Герб столиці вирішили створити 1965-го. Тоді Києву дали звання "Місто-герой". У грудні 1966-го оголосили конкурс, в якому перемогла робота архітектора Флоріана Юр'єва та скульптора Бориса Довганя. Вони розмістили на двокольоровому щиті золоті серп і молот, нагородний знак "Золоту Зірку". На червоно-блакитному тлі був напис "Київ". Срібний лук символізував древній герб міста, а золоте зображення квітучої гілки каштана мало стати символом розквіту міста. Герб затвердили 27 травня 1969-го.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ