Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Псевдоволонтери ошукали майже тридцять церковних громад Львівщини

Зловмисники, представляючись бійцем-інвалідом АТО та волонтером, входили у довіру до священників та привласнили майже сорок тисяч гривень, зібраних прихожанами у Радехівському, Кам’янко-Буському та Буському районах Львівщини, повідомили у Відділі комунікації ГУ Національної поліції у Львівській області.

Працівники поліції проводять досудові розслідування у кримінальних провадженнях, відкритих за ч.2 ст.190 (шахрайство) КК України. Як встановили правоохоронці, зловмисники причетні до скоєння 29 подібних злочинів. Матеріали чотирьох проваджень вже скеровані на розгляд суду, ще у десятьох -  зловмисникам оголошено про підозру у скоєнні злочину. За іншими кримінальними провадженнями проводяться досудові розслідування. Також поліцейські перевіряють підозрюваних до скоєння інших подібних злочинів.

В усіх випадках зловмисники, 47-річний мешканець Кам’янки-Бузької та 49-річний мешканець одного з сіл Кам’янко-Бузького району, діяли за однаковою схемою.

«Один із шахраїв, який є інвалідом другої групи, разом зі своїм спільником ретельно підготувались до скоєння злочинів. Вони підробили документи, з яких випливало, що інвалідність один з них отримав внаслідок поранення під час бойових дій у зоні АТО. З цими документами інший зловмисник приходив до священників, представлявся волонтером і просив аби під час богослужінь ті звертались до парафіян з проханням допомогти інваліду», - розповів начальник Радехівського відділення поліції підполковник поліції Михайло Спічак.

Деякі священники перевіряли інформацію про «бійця-інваліда», проте документи були підроблені настільки майстерно, що після ознайомлення з ними, у людей не виникало жодних сумнівів у тому, що «боєць АТО» дійсно потребує допомоги.

«Таким чином за дві-три служби Божі люди жертвували від трьохсот до тисячі гривень, в залежності від кількості парафіян. В подальшому священники передавали зібрані кошти псевдоволонтеру, котрий особисто приїжджав за ними», - повідомив Михайло Спічак.

Саме під час такої передачі скриньки з пожертвами поліцейські і затримали одного із зловмисників. Як встановили правоохоронці, у такий спосіб шахраї «заробили» майже сорок тисяч гривень.

Суд обрав для підозрюваних міру запобіжного заходу – домашній арешт. За скоєне чоловікам загрожує покарання – штраф або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ