Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

П’ять країн ЄС хочуть продовжити ембарго на імпорт зерна з України

Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина попросять Європейський Союз подовжити заборону на імпорт українського зерна, термін дії якої завершується 15 вересня, щонайменше до кінця року.
Фото: Mind.ua

Про це Reuters повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

"У середу (19 червня — ред.) п'ять центральноєвропейських членів Європейського Союзу спільно звернуться до ЄС із проханням продовжити заборону імпорту українського зерна після крайнього терміну 15 вересня, щоб уникнути серйозних збоїв на ринку", — йдеться у повідомленні.

Прямуючи на зустріч представників п’яти країн у Варшаві, Надь заявив, що країни проситимуть зберегти заборону на імпорт чотирьох українських товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. При цьому транзитні постачання триватимуть й надалі.

Він також сказав, що країни хочуть обговорити варіант, за якого зможуть індивідуально просити ЄС додавати продукти до списку заборонених.

"Ми збираємося до Варшави, щоб зміцнити співпрацю п'яти країн та підписати декларацію чи угоду, в якій ми попросимо ЄС продовжити заборону після 15 вересня", — сказав Надь.

Міністр зазначив, що в Угорщині ще не розпочалося збирання кукурудзи та соняшника, при цьому українське зерно все ще лишається на складах.

Як пише Wprost, при цьому Польща має намір блокувати імпорт українського збіжжя своєю територією після того, як 15 вересня спливе термін дії чинної заборони Європейського Союзу. За результатами зустрічі неформальної групи прифронтових держав, до якої входять вищезгадані Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна збирається висунути ЄС ультиматум з цього питання.

"Я хочу чітко пояснити, ми не відкриємо цей кордон. Або Євросоюз продовжить заборону на імпорт, або ми зробимо це самі", — підкреслив він.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус пояснив, що війна в Україні дестабілізувала ринки, особливо у країнах, близьких до зони бойових дій. Водночас він заявив, що його країна залишається "дуже відкритою" для транзиту українського зерна.

"Ми хочемо допомогти Україні, це війна, яку ми всі хочемо виграти", — наголосив урядовець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ