Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Рада ЄС погодила план зі збільшення виробництва боєприпасів

Рада Європейського Союзу і Європарламент погодили план зі збільшення виробництва боєприпасів та ракет.
Фото: ZIK/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Як зазначається, це рішення дозволить терміново виділити 500 мільйонів євро з бюджету ЄС з метою збільшення потужностей для боєприпасів типу "земля-земля", артилерійських боєприпасів, а також ракет. При цьому буде реалізований третій напрямок плану, узгодженого Радою ЄС у березні 2023 року, щодо забезпечення довгострокового збільшення виробництва боєприпасів у Європі на користь України та держав-членів ЄС.

"Завдяки сьогоднішній рекордно швидкій угоді щодо ASAP ЄС зміцнить та прискорить власне виробництво боєприпасів та ракет у Європі. Це ще один доказ непохитної відданості ЄС підтримці України, зміцненню оборонної технологічної та промислової бази ЄС та, зрештою, забезпечення довгострокової безпеки та захисту громадян ЄС", — прокоментувала це рішення міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес.

У пресслужбі розповіли, що узгоджені правила запроваджують "Інструмент", за допомогою якого ЄС надаватиме фінансову підтримку зміцненню потужностей ЄС з виробництва боєприпасів та ракет по всьому ланцюжку постачань. Ця підтримка надаватиметься у вигляді грантів на різні види дій, які сприятимуть зусиллям європейської оборонної промисловості щодо збільшення її виробничих потужностей.

Крім того, нові правила полегшать доступ до фінансування для компаній ЄС, які працюють у галузі виробництва боєприпасів і ракет, можливо через так званий "Фонд нарощування". Цей фонд призначений для того, щоб полегшити компаніям, які виробляють боєприпаси та ракети, доступ до державного та приватного фінансування для прискорення інвестицій, необхідних для збільшення виробничих потужностей.

Попередня угода тепер має бути схвалена Радою ЄС та Європарламентом. Надалі вона буде офіційно схвалена обома установами після юридичної та мовної оцінки. Очікується, що документ буде підписаний та набуде чинності до кінця липня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ