Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

РФ блокує вхід у порт "Південний" попри поновлення "зернової ініціативи"

Країна-агресорка Росія протягом майже місяця блокує вхідний флот на найбільш глибоководний порт "Південний" попри те, що Чорноморська зернова ініціатива поновила свою дію.
Фото: Mind.ua

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як йдеться у повідомленні, 19 травня, були проінспектовані три судна, які йдуть на завантаження до портів «Одеса» та «Чорноморськ». В інспекції й реєстрації суден на порт «Південний» росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин.

20 травня російська делегація в Спільному координаційному центрі (СКЦ) погодилася провести сім інспекцій вхідного флоту на порти «Одеса» та «Чорноморськ», але провела лише дві. Усі заявлені на порт «Південний» росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану.

При цьому на 21 травня були заплановані лише чотири інспекцій, але знов без суден на порт «Південний».

«Таку деструктивну політику країна-агресор здійснює вже майже місяць, з 29 квітня 2023 року. Наразі в порту «Південний» понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африка та Азія, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини», — зазначають у повідомленні.

Зокрема, порт «Південний» через брак флоту зупинено.

«Фактично росія не допускає його до участі в «Зерновій ініціативі», що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином росія знайшла новий шлях, як зменшити ефективність «Зернової угоди» і відповідно зменшити експорт на потреби світу. Адже порт «Південний» є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів», м пише пресслужба відомства. 

Росія вкотре демонструє, що для неї не існує ані норм міжнародного права, ані принципів.

«Країна-агресор не планує виконувати домовленості, під якими вона сама підписалась, і продовжує використовувати їжу, як зброю в політиці шантажу. Сподіваємося партнери по угоді знайдуть рішення. В протилежному випадку змушені констатувати, що «Зернова Ініціатива» не працює на умовах підписаної всіма сторонами угоди», — додають у повідомленні. 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ