Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Річниця Слобожанської наступальної операції: як це було

Рік тому, 8 вересня, в умовах посилених заходів секретності розпочався Слобожанський наступ українських військ. Після багатомісячного позиційного протистояння темп та раптовість наступальних дій шокували окупантів. Про це повідомили у Відділенні інформації та комунікації Східного ТУ. .

Фото: НГУ

Протягом кількох днів Сили Оборони України відкинули росіян до кордонів на півночі та на сході Харківської області, очистили Лиманський напрямок на Донеччині та закріпилися на Луганщині.

Великий осінній прорив досі згадується його учасниками, як якесь диво. Перші відео, на яких українські захисники підіймають національний прапор у звільнених селах, почали з’являтися у мережі 4 вересня 2022 року. Саме тоді бійці 15 Слов’янського полку та 103 бригади тероборони звільнили село Озерне на Лиманщині. Позиції російських загарбників почали “сипатися”, як доміно. 6 вересня гвардійці вже займали позиції у Волоховому Яру на Харківщині.

Фото: НГУ

“Ми обійшли Балаклію, і почали штурмувати Волохів Яр. Ворог не очікував і не втримався. За перший день вибили його до траси з Харкова на Ізюм, дорогу утримували цілу ніч, і зі світанку до обіду вже повністю взяли населений пункт під контроль”, – розповідає командир взводу батальйону спеціального призначення “Донбас” 15 Слов’янського полку НГУ Коготь.

Підрозділ офіцера 5 Слобожанської бригади Ключа декілька місяців поспіль бився на Балаклійському напрямку, згодом взяв участь у вересневому наступі. 8 вересня Сили оборони України звільнили Балаклію.

Фото: НГУ
“Контрнаступ почався абсолютно неочікувано на початку вересня. Ми розділились на три групи та пішли на Балаклію. Пройшли певну дистанцію, далі окопалися, знов зайняли оборону, а ЗСУ пішли вперед аж до Ізюма. Місто було дуже розбите”, — згадує офіцер Нацгвардії Ключ.
Про звитяги українських воїнів на Слобожанському напрямку і про те, як за лічені дні вдалося звільнити близько 6000 квадратних кілометрів української землі, дивіться у відеосюжеті. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ