Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Роль посередника Абрамовича у переговорах із Києвом послабилась – WSJ

На Заході вважають, що особисті мотиви зі скасування санкцій переважають над «миротворчою» роллю Абрамовича.
Роман Абрамович (Фото: Clive Mason / Getty Images)

Спроби російського мільярдера Романа Абрамовича «посприяти» у завершенні війни РФ проти України, врятувавши при цьому свою репутацію на Заході й особисті статки, упродовж майже року не увінчалися успіхом, пише Радіо Свобода з посиланням на The Wall Street Journal.

Українські та західні чиновники заявили виданню, що більше не сподіваються, що Абрамович може зіграти ключову роль посередника у діалозі щодо розв’язаної РФ війни проти України. Після того, як у квітні провалилися мирні переговори, які бізнесмен допомагав організовувати, він почав бути посередником щодо обміну полоненими та вивезення зерна з України та аміаку з Росії.

Як пише WSJ, мотиви Абрамовича навпаки викликають сумніви у представників Заходу, які бачать у них винятково спроби домогтися скасування санкцій. Після вторгнення Росії в Україну Євросоюз, Великобританія та Канада запровадили санкції проти російських мільярдерів, зокрема Романа Абрамовича. Активи Абрамовича заморозили. Він же домагається зняття санкцій.

Офіційні особи США заявили, що ставляться до Абрамовича все обережніше, але поки що утримуються від того, щоб піти за Великобританією, Канадою та Євросоюзом і запровадити проти нього санкції, на чому наполягає Україна.

Київ нещодавно вніс Абрамовича у свій список санкцій, але дія санкцій призупинена доти, доки не будуть повернуті військовополонені.

За словами джерел видання, Абрамович залишається прийнятним посередником для президента Росії Володимира Путіна, України та її союзників. Вони стверджують, що з початку війни в Україні Абрамович особисто зустрічався з Путіним і кілька разів розмовляв із ним телефоном. Бізнесмен доводить до Путіна позицію Києва, а потім переказує думку Кремля українській стороні. Зокрема, він допомагає з невеликими обмінами полонених кожні кілька тижнів.

Як заявив виданню радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк, Абрамович «може грати роль, якщо є необхідність втручатися у якісь питання», але це не роль посередника, яку він мав у перших раундах переговорного процесу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ